fbpx

Van hová menekülni: beindult a falvak fejlődése

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 22.

Egyetlen év leforgása alatt 900, korábban csökkenő népességű faluban emelkedett a lakosság száma – mondta el a Növekedés.hu-nak adott interjúban Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A Magyar Falu Program 2019-ben 150 milliárd forintos költségvetéssel indult, tavaly 210, idén pedig már több mint 250 milliárd forintot fordíthatunk a falusi életkörülmények javítására.

 

falu videk
Életforma- és ne életminőség-váltás legyen a kiköltözés (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Életminőség javítása

2019-ig falvainkban tapasztalható volt – egy, az országosnál jelentősebb mértékű – népességcsökkenés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003 és 2018 között 6,4 százalékkal csökkent a falvak népességszáma. Ennek a folyamatnak a megállítása érdekében indította útjára a kormány a Magyar Falu Programot, melynek végrehajtása 2019-ben kezdődött el – mondta el a kormánybiztos. A kistelepüléseken tapasztalható népességcsökkenés megállítása a falusi életkörülmények javításán keresztül érhető el. El kell érni, hogy a város és a falu közötti választás ne életminőség és életminőség, hanem életstílus és életstílus közti választássá váljon – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Az idei évtől már négy alprogramon szolgálja ezt a célt. Az első pillér a helyi életminőség javítását szolgáló kisléptékű fejlesztések támogatása, ami pályázatokon keresztül történik. Ezek kedvezményezettjei a települési önkormányzatok, az egyházak, és a falusi civil szervezetek. Utcák, járdák és kerékpárutak, faluházak, óvoda- és iskolaépületek, valamint orvosi rendelők újultak meg ennek köszönhetően, tanya- és falugondnoki buszokat szereztek be, sportlétesítmények születtek, szolgálati lakások épültek. Továbbá 2020-ban új pályázati célként jelent meg a falvakban működő civil szervezetek támogatása is. Az elmúlt két évben több mint 12 ezer nyertes pályázatot támogattak több mint 130 milliárd forint összegben.

 

CSOK: több mint 2600 településen

A második fontos pillér a falusi útalap, melynek célja a hazai mellékúthálózat állapotának javítása. Ennek keretében 2019 és 2022 között várhatóan több mint 2500 kilométernyi útszakasz fejlesztése történik meg. A harmadik alprogram a családok otthonteremtését, letelepedését segítő falusi CSOK. Ennek keretében gyermekvállalástól függően akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető használt lakóingatlan vásárlására és korszerűsítésére, vagy 5 millió forint a meglévő otthon felújítására. A 2019. július 1-jei indulása óta több mint 17 ezer család igényelte ezt a vissza nem térítendő támogatást több mint 91 milliárd forint értékben. A kormányzat ezért idén január 1-jével újabb közel 200 településen tette lehetővé a falusi CSOK felvételét, így már 2678 településen igényelhető a támogatás.

 

Kisboltok fejlesztése

2021-től egy negyedik pillérrel bővült a Magyar Falu Program, amely a falusi kisboltok megmentésére irányul. A célra 45 milliárd forint áll rendelkezésre, amely összegből ingatlan vásárlásra, ingatlan fejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra is jut forrás. (Lásd erről cikkünket itt.)

 

Választható alternatíva

Egyre több fiatal pár veszi igénybe a falusi CSOK-ot és választja a falusi életet a városi léttel szemben. Másrészt a koronavírus szemléletváltással járt a lakóhelyet illetően. A bezártságban felértékelődött a saját udvar, kert. A kistelepülések polgármesterei is arról számolnak be, hogy a korábbi évekhez képest gyorsuló ütemben cserélnek gazdát az eladó ingatlanok. (Lásd erről cikkünket itt.) Ám a lakhelyváltoztatáshoz a pandémia önmagában még nem jelentene kellő motivációt – jegyezte meg a szakember. Fontos, hogy a választott településen van-e óvoda, iskola, megfelelő felszereltségű orvosi ellátás, járhatóak-e az utak, megoldható-e helyben a bevásárlás, rendezett-e a településkép, van-e lehetőség állami támogatással saját otthonhoz jutni. A Magyar Falu Program mindezekre a kérdésekre megoldást kínál. Bizonyítja ezt, hogy a KSH 2020-as statisztikái alapján a korábban csökkenő lélekszámú kistelepülések közül 900 faluban növekedésnek indult a népességszám.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina