fbpx

50-80 millió forint támogatás egy helyi kisboltra

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 február 18.

Megjelent a kistelepülési üzletek támogatásáról szóló 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet. Eszerint a kormány a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében helyi kisboltok nyitását, megújítását, szolgáltatási körük bővítését segíti igénylőnként maximum 50-80 millió forinttal. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás az igazolt költségek 75-80 százalékáig terjedhet.

 

kisbolt
Kis bolt – nagy választék (forrás: Tom Market Facebook oldala)

 

A szövetkezet is nyithat boltot

A rendelet értelmében a támogatás célpontjai a kétezer fő alatti lakosú kistelepülések. Itt szükséges a kisboltok fejlesztésével javítani a helyi lakosok életszínvonalát. Támogatást olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet igényelhet, amelyik napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és ennek főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem. Új kisbolt nyitását is támogatják, ha ilyen üzlet még nem működik a faluban. A támogatásban részesülő kereskedelmi egységeket öt éven át szükséges működtetni. Az élelmiszerek mellett egyéb termékeket, szolgáltatásokat is nyújtani kell, vény nélkül kapható gyógyszereket, valamint postai szolgáltatásokat kell elérhetővé tenni.

 

Növekedtek az igények

A rendeletet már tavaly ősszel előkészítette a kormányzat. Lapunk december elején számolt be arról a podcast beszélgetésről, amelyben Győrffy Balázs Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárával járja körül a problémát. Ebben elhangzott, hogy a kistelepüléseken a Coviddal egyidejűleg erősödött a helyben elérhető termékek iránti kereslet, plusz megjelent egy új réteg is a falvakban, amelyik a járvány elől menekült a városból, távmunkával keresi a pénzét, és jóval igényesebb a szolgáltatások minőségével kapcsolatban. (Lásd a témában cikkünket: Menekülés a városból: a koronavírus hatása az ingatlanpiacra.)

 

A támogatási összeget igénybe lehet venni

  • az üzlet külső és belső felújítására, bővítésére, akadálymentesére legfeljebb 50 millió forintig;
  • a vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, valamint számítógép, POS terminál, szoftverek beszerzésére legfeljebb 12 millió forintig;
  • az üzemeltetés érdekében indokolt képzés költségeire legfeljebb 12 millió forintig;
  • az üzletnek helyet adó ingatlan vételárához legfeljebb 5 millió forintig;
  • a munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez 2022 végéig két fő után, majd a fenntartási időszak végéig egy fő után.

 

Gyógyszer és posta: kötelező!

A támogatás egyidejűleg több tevékenységre is igényelhető, vagyis halmozva 80 millió forintos nagyságrendet érhet el. Az üzletnek alkalmasnak kell lennie postai közreműködői tevékenység ellátására, gyógyszerforgalmazásra és közösségi tér kialakítására legalább 6 fő részére.

 

Benyújtási határidő még nincs, de készülni kell

A lebonyolító szerv a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatási kérelem benyújtási határidejét a támogató a lebonyolító szerv és a kormány a honlapján, legkésőbb 2021. április 1-jéig felhívásban teszi közzé mutat rá a nak.hu. A támogatási kérelemhez egy sor nyilatkozatot kell majd csatolni (lásd a rendeletet fent), ezek beszerzésére már most készülni lehet. A támogatói döntést a benyújtási határidő lejártától számított négy hónapon belül hozzák meg.