fbpx

Hollandia örül: kiváló lett a burgonyatermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 20.

Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy sikerült egy átlagos év termelési szintjét elérnie burgonyából. Hollandia közéjük tartozik, ami nemcsak az étkezési, hanem a vetőburgonya szempontjából is fontos Európában. Már csak egy kérdés maradt: a tárolás.

burgonya
Idén kevés országban elégedettek a burgonyatermelők (forrás: potatopro.com)

Keresett termék

„A kereslet stabil. A járványhelyzet elmúlt, és a csomagolt burgonya értékesítése még valamivel jobban is megy, mint korábban” – állítja Felix Molenaar, a holland Molenaar burgonya- és zöldségnagykereskedő tulajdonosa. Úgy látja, az infláció az olcsóbb élelmiszereknek kedvez, az emberek az olyan tömegélelmiszerek felé fordultak, mint a krumpli, a savanyú káposzta és a kelkáposzta.

A holland burgonyatermés kiváló volt idén, a környező országokkal ellentétben itt nem volt nagy aszály. Épp csak annyira volt száraz az időjárás, hogy a jó minőségű termés kialakulását is a betakarítást segítse. A kereskedő szerint egyes gazdaságokban rekorderedmény született, 10 százalékkal is több burgonyát szedtek fel idén, mint tavaly.

Tárolási gondok

A tárolás a legnagyobb kihívás az idei szezonban, egyrészt azért, mert nem használhatnak csírázásgátlót, másrészt a megnövekedett energiaköltségek miatt. Egyszóval hirtelen nagy lett a kínálat, főleg a kisebb gazdaságok szabadulnának az árutól. Problémás a vetőburgonyák megfelelő minőségben történő célba juttatása is. Közúton akár három hétig is eltart, mire egy holland gazdaságból egy másik ország kereskedőjéhez vagy termelőjéhez eljut a vetőburgonya, ezalatt pedig könnyen csírázásnak is indulhat.

Egyszóval most még nagy a kínálat a piacon, de később ki tudja, milyen lesz. (Lásd cikkünket: Most vegyen krumplit, később nehéz lesz!) Egy biztos, a feldolgozók, sültkrumpligyártók küszködnek a megnövekedett energiaköltségek miatt. A visszafogott termelés a jövő évi kínálaton és árakon érezhető lesz. A holland termelők a mérsékelt ipari kereslet ellenére jó szezonban bíznak, hiszen Európa döntő részére az aszálykár és a kisebb termés volt a jellemző.

Hazánkban nem rég lett hatósági áras a burgonya (és a tojás). Mivel a fogyasztás harmada importból származik és az idei termésünk gyenge lett, a szokásosnál is hamarabb fogyhat el a belső készlet. Lásd elemző írásunkat a hazai helyzetről: A magyar burgonya sorsa.