fbpx

Olcsó, gyors és pontos módszer a mézhamisítók lebuktatására

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 09.

Mesterséges szemmel, nyelvvel és intelligenciával az 5%-ban cukorsziruppal kevert méz is kiszúrható. Világszinten egyedülálló a Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem eredetiségvizsgálata, amivel a mézhamisításnak kívánnak gátat vetni.

Méz- és szirupfajtánként kell megtanítani a mesterséges intelligenciának, hogy mi a különbség a tiszta és a hamis méz között (forrás: foodwatch.org)

Mesterséges nyelv és szem

A növekedés.hu cikke szerint a kutatók célja az volt, hogy az új analitikai módszerekkel valamennyi, a méz manipulálására használt eljárást nagyobb pontossággal mutassák ki, így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegítés ténye. „Arra kerestük a választ, hogy milyen hatékonysággal tudjuk az egyik mézfajtát a másiktól, a tiszta mézeket a hamisaktól elkülöníteni” – mondja Bodor Zsanett adjunktus, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa, a módszert bemutató tanulmány első szerzője.

A kutatók két analitikai módszert, az elektronikus nyelvet (elnevezése az emberi ízlelés szimulálásából adódik) és a közeli infravörös spektroszkópiát (NIRS) alkalmazták a túlmelegítés kiszűrésére. A két módszer önmagában alkalmazva is képes volt két fajta esetén a hevített és referenciamézet elkülöníteni egymástól, de kombinálásuk 98% feletti pontossággal azonosította be a hevített mintákat. Továbbá a cukorsziruppal kevert mézek pontosabb azonosítására is alkalmasnak bizonyultak.

Fajtamézek sziruppal keverve

A visszaélés legtöbbször cukorsziruppal történik, amit közvetlenül a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban. A gyakorlatban alkalmazott analitikai technika érzékenysége szirupfajtánként eltér, például a rizsszirupot nehezebb kimutatni. A direkt cukorszirupos hamisítás kimutatására a kutatók eltérő fajtájú és koncentrációjú cukorszirup-oldatokat kevertek többféle mézbe, majd a mintákat mindkét módszerrel megvizsgálták.

„Azokra a cukorszirup-koncentrációkra fókuszáltunk, melyeket a kutatást megelőző kísérlet során nehéz volt kimutatni” – magyarázza Benedek Csilla, a tanulmány másik szerzője. Az elektronikus nyelv már 10%-os cukorszirup-koncentrációt is könnyen kimutatott, az infravörös spektroszkópiával pedig 5-10% hozzáadott cukorszirup esetén már el tudták különíteni a hamisított mézet a nem hamistól. Fontos, hogy a vizsgálathoz kevesebb előkészítés és vegyszer szükséges, így olcsóbb és gyorsabb, mint a korábbiak.

Egyre okosabb és okosabb rendszer

Továbbá a kapott adatokat a rendszer tanítására fordítják, így az idővel egyre könnyebben fogja elkülöníteni az egyes méztípusokat. Ahhoz, hogy a módszer széles körben elterjedjen – más mesterséges intelligenciával működő alkalmazáshoz hasonlóan – kellően nagyméretű referencia-adatbanknak kell rendelkezésre állnia, amit minél több minta és mérési adat betáplálásával lehet létrehozni.

Kapcsolódó cikkünk: A magyar piacon nem titkolózhat egy mézkeverék.