fbpx

Negyedével kevesebb ukrán szója jutott el az EU-ba

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 09.

Ukrajna tavaly ősszel mindenkori rekordot, közel 5 millió tonnás termést takarított be szójából. A becslések szerint ebből 3–3,2 millió tonna kerülhet exportra. Bár a kiszállítások üteme eddig gyorsabb volt, mint tavaly, az EU-ba negyedével kevesebb ukrán szója került.

szójabab
Az uniós termésrekordra fogják (forrás: odessa-journal.com)

A kivihető mennyiség és a megvalósult szállítások alapján a szójaexport kétharmadán már túl is van Ukrajna. (Január végén már majdnem 2 millió tonnánál jártak.) A nagy árualap miatt gyorsan és sok babot tudtak eladni, 17%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Bár az export élénk volt, az EU-ba érkező ukrán szója mennyisége negyedével esett.

Helyi elemzők szerint ennek legfőbb oka, hogy maga az EU is közel 3 millió tonnás rekordtermést aratott legutóbb. Az uniós érdeklődés megcsappanását ellensúlyozta az egyiptomi kereslet megugrása. Az értékesítési szezon első 5 hónapjában több mint ötszörösére nőtt az afrikai ország által vásárolt, ukrán szója mennyisége, elérve az 547 ezer tonnát.

Ezzel Egyiptom részesedése az ukrán exportból 29%-osra nőtt, és felzárkózott Törökország mellé. Az EU továbbra is elsőszámú vevője az ukrán szójának, de már csak egy hajszállal jár Egyiptom előtt, exportrészesedése 32%-os. Már csak egyike a három nagy szójavásárlónak az ukrán piacon.