fbpx

Hagyományteremtő szőlészeti gépbemutató

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 02.

A VitiCoop Szőlészeti Kft. második alkalommal rendezte meg – s remélhetőleg hagyománnyá is válik – VitiTech szőlészeti gépbemutatóját, ahol a gazdálkodók egy helyszínen találkozhattak számos gyártó szőlészeti technológiájával. A rendezvényen a KITE Zrt. is felvonultatta gépeit.

 

Minden, ami szőlészeti munkaeszköz

Egyre nehezebb elegendő és megbízható munkaerőt találni, ezért a szőlészet számára is kiemelkedő jelentőségű a gépesítés. A KITE Zrt. ezért is igyekezett minél több technológiai elemet (zöldmunka, mulcsozás, sorközművelés, soraljművelés és a szüret) bemutatni a rendezvényen, tájékoztatta a média képviselőit Olajos Sándor, a vállalat Kertészeti üzletágának termékmenedzsere.

 

Megbízható, egyszerű és kedvező árú

Az egy- és kétoldali kivitelben is elérhető Orizzonti soraljművelőhöz számos művelőeszköz csatlakoztatható. A legnépszerűbb a sarabolókapa, a forgóborona, a törzstisztító és a damilos kasza, de akár késes kasza, nyitótárcsa és eke is csatlakoztatható az eszközhordozóhoz.

 

Aki ezt választja, hosszú időre vásárol venyigezúzót

A metszés után a levágott venyige kezelésére a KITE kétféle megoldást is kínál. Ez egyrészt hagyományos venyigezúzóval felaprítható, ami a területen hagyva tápanyagot biztosít. A Nobili venyigezúzók bármilyen sorszélességhez 8 cm ágvastagságig választhatók. A legextrémebb körülmények között is megállják a helyüket, hiszen robusztus és strapabíró anyagból készülnek: a hosszú évek óta tartó forgalmazás során a KITE nem találkozott garanciális meghibásodással.

A venyigét fel is apríthatjuk, így az az összegyűjtés után energetikai célokra hasznosítható. Ezt a munkát a NobiliTRP és a Peruzzo Cobra venyigezúzó és felszedő gép gond nélkül elvégezi.

 
A KITE Zrt. igyekezett minél több technológiai elemet bemutatni a rendezvényen

 

Kisebb cseppméret, kevesebb permetlé

A Nobili Ventis légporlasztásos permetezőgépén fúvókák helyett az úgynevezett Venturi cső porlasztja a permetlét. Ez az axiálventilátoros típusokhoz képest lényegesen kisebb cseppméretet eredményez, így csökken a permetlé mennyisége, hatékonyabb a tapadás, a levélen pedig jobb a fedettség. A Ventis többféle kijuttatóegységgel rendelhető, ráadásul akár 2-3 sort is permetezhetünk vele egyszerre.

 

Annyi levelet „csíp” le, amennyit szükséges

A szőlészeti gépek tekintetében 2007 óta a Pellenc a KITE Zrt. legnagyobb beszállítója. A zöldmunkákhoz egy hajtásbefűző és egy levelezőgép mutatkozott be a rendezvényen, de a Pellenc minden más zöldmunkára is megoldást nyújt.

A Multiviti vázra többféle eszköz csatlakoztatható. A Pellenc Soft Touch egy érzékelővel ellátott levelező, így nem kell a lombozattól való távolságot a gépkezelőnek állítania. Egy hidraulikus munkahenger segítségével az eszköz folyamatosan követi a lombot, s fürtbe ütközéskor azonnal visszahúzza. Lehet állítani, hogy mennyi levelet szedjen le.

 

Kézi szedéssel megegyező minőségű szüretelésre képes

A Pellenc folyamatosan fejleszti szüretelőgépét annak érdekében, hogy minél tökéletesebb minőségben szüretelhessen. A gyártó továbbá arra is törekszik, hogy minél egyszerűbbé tegye a karbantartást és a kezelést.

A Pellenc Optimum már most is a kézi szedéssel megegyező – vagy még jobb – minőségben képes szüretelni. Ehhez járul hozzá a saját fejlesztésű Selectiv Process tisztítórendszer is, amely természetesen a legújabb szériában is elérhető. A Pellenc egyedülálló, lyukacsos felhordószalagjának köszönhetően a bogyók a lyukakon keresztül közvetlenül a tartályba jutnak. Csak az egész fürtök (a termés mintegy 30 százaléka) mennek át a tisztítóventilátoron: ez hatékonyabb tisztítást és gyorsabb szüretelést eredményez, s a bogyókat sem töri feleslegesen.

Az Optimum kerekei 95 fokban fordíthatók, így a sorról képes maga mellé visszafordulni. A Pellenc szüretelő továbbá 35 százalékos meredekségű területen és 28-30 százalékos oldallejtőn is biztonságosan dolgozik.

Mindez persze csupán ízelítő: a KITE Zrt. a szőlőtermesztési technológia teljes palettáját lefedi megbízható, igényes munkát végző munkaeszközökkel.