fbpx

Megúszhatjuk a tavaszi fagyot?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 15.

A februárban ránk törő tavasz idején mindenkiben felmerül a kérdés, hogy milyen lehet a folytatás? A hosszú távú előrejelzések szerint a magyarországi időjárás – a melegedést leszámítva – az évszaknak megfelelő lesz. Dél-Európa viszont a negyedik csapadékhiányos tavaszt kezdi meg idén.

barackvirág
Az utóbbi években mindig volt fagykár barackvirágzás idején (fotó: Horizont Média)

A legfrissebb adatok szerint az El Niño időjárási jelenség elérte a tetőpontját, és most egy gyors összeomlás felé tart. Hasonló időjárási helyzetekben az elmúlt 40 év adatai alapján általában tartósan alacsony légnyomású területet látunk a Csendes-óceán északi részén, ami az Egyesült Államokig terjed. Ez általában alacsonyabb hőmérsékletet és több csapadékot hoz az USA déli és keleti részén. Ezzel szemben Nyugat-Kanadában és az Egyesült Államok északi és nyugati részéin melegebb és szárazabb körülmények uralkodnak ilyenkor.

Általában véve melegebb lesz

Európában kevésbé erőteljes, de érezhető hatásokkal szokott járni ez az időjárási jelenség. Alacsony légnyomású tendenciát látni az Atlanti-óceán északi részén és Európa északi részén, nyugaton és északnyugaton viszont magasabb légnyomású részeket találunk. A felszíni hőmérséklet-előrejelzés többnyire normál feletti értékeket vár. A március Magyarországon kevéssel a sokéves átlag feletti hőmérsékletet hoz, és a tavasz további részében is nagyjából egy fokkal lesz melegebb a szokásosnál. A meteorológusok hozzáteszik: ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek hidegbetörések a tavasz folyamán, de ezek nagyobb eséllyel Észak-Európát fogják érinteni. Mi idén megúszhatjuk a komolyabb tavaszi fagyokat.

tavaszi hőmérséklet Európa

Normál mennyiségű csapadékot kapunk

Ami a csapadékot illeti, a kis légnyomású északi részeken eshet több eső a tavasz folyamán. Magyarországon átlagos mennyiségű égi áldás várható. Dél-Európa viszont a negyedik esőhiányos évet kezdi idén. Dél-Olaszország és Görögország nyugati fele egyszerre lesz meleg és száraz. Spanyolországban viszont a déli rész forró időjárása átlagos mennyiségű esővel párosulhat, míg az ország észak-nyugati sarka csapadékhiányos lesz.

tavaszi csapadék Európa