fbpx

NATO: A szövetség minden négyzetcentijét megvédjük

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 27.

A NATO tegnap közölte, hogy fokozza a fekete-tengeri térség megfigyelését. A bejelentésre azután került sor, hogy Oroszország kilépett a gabonaegyezményből és egy NATO-tag határán hajtott végre dróntámadást.

teherkikötő
Egyre kevésbé lehet nyugodtan rakodni (forrás: port.today)

„A NATO és szövetségesei fokozzák a megfigyelést és a felderítést a Fekete-tenger térségében” – áll a közleményben, amely aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Oroszország új ellenőrzési övezete a bolgár vizekre is kiterjed, ami új kockázatokat hoz a hajózásban és a háború eszkalációjára nézve. Kifejezett rosszallását fejezte ki a Duna-parti Renit ért dróntámadás miatt is, hiszen az szinte „súrolta” a NATO-tag Románia határait. „Készen állunk arra, hogy a szövetséges területek minden négyzetcentijét megvédjük mindennemű agresszióval szemben” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök üdvözölte, hogy a Tanács „világosan és egyértelműen elítélte” Oroszország kilépését a gabonaegyezményből. Hozzáfűzte: „Ukrajna továbbra is teljesíti kötelezettségeit a globális élelmezésbiztonság fenntartásában. Egységben maradunk a Szövetséggel, miközben haladunk a NATO-tagság felé vezető úton”. Az ukrán elnök tudomásul vette, hogy amíg hadban áll, nem csatlakozhat a védelmi szövetséghez.