fbpx

Horvát kertészetet vásárolt Mészáros Lőrinc agrárcége

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 28.

A megvásárolt cég Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelője. A magyar határtól kevesebb mint 25 kilométerre, a Baranja Régióban található, Hercegszőlősön (Kneževi Vinogradi) – számolt be a vg.hu.

almáskert
Intenzív gyümölcsös (forrás: rabo.hr)

A Mészáros Lőrinc tulajdonát képező Talentis Agro Zrt., valamint az MKB Magántőkealap együttesen 100 százalékos tulajdonrészt szereztek a horvát Rabo d.o.o. vállalatban. A kertészeti vállalkozás intenzíven művelt ültetvényein évente mintegy 8000 tonna almát és 500 tonna nektarint termelnek. Az előbbi mennyiséget 100, az utóbbit 20 hektáron állítják elő.

A gyümölcsösök fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve. Így a hozamok stabilan magasak, a gyümölcsök minősége kiváló, a megtermelt mennyiség pedig lehetőséget ad a folyamatos piaci jelenlétre. A korszerű hűtőtárolási technológiák alkalmazása révén egész évben biztosítva van a friss és kiváló minőségű alma szállítása.

A Rabo d.o.o. a régió legjelentősebb termelői közé tartozik, valamint Horvátország legnagyobb almaexportőre. „Célunk továbbra is az, hogy nyugat-európai színvonalú, versenyképes, diverzifikált mezőgazdasági holding legyünk, valamint, hogy kihasználjuk az ebből adódó szinergiás lehetőségeket” – nyilatkozta Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Újra megy lengyel alma Fehéroroszországba: drágulás várható.