fbpx

Kevés lesz a magyar, de több az „idegen” dinnye

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 19.

A hazai dinnyeterület drámai módon esik, a termelők erre alapozva magas árakban bíznak idén. Sajnos az európai piacon most több „idegen játékos” is színre lép.

dinnye
A magas szállítási költség ellenére a legolcsóbb régiók az EU felé kacsintgatnak (Fotó: Horizont Média)

Rossz évek után jöhet egy jobb?

Elkezdődött a szabadföli görögdinnye betakarítása – legalábbis Spanyolországban. „Idén pozitív várakozásokkal kezdjük a kampányt, jó a mennyiség és kiváló a minőség” – állítják a helyiek. Az ültetés idején még nem volt ennyire pozitív a kép. A sorozatban aszályos tavaszok és az elmúlt évben elszenvedett termelési kudarcok miatt a dinnyeterület közel 10%-kal csökkent. A tavalyi gyenge év nem motiválta a termelőket. Aggasztotta őket a költségek 30%-os növekedése is. Most azonban úgy látják, hogy az árak növekedése ennél is meredekebb, és az idei év mérlege pozitív lesz.

Elment a magyarok kedve a dinnyétől

Magyarországon szinte szabadesésben van a dinnye: a Covid kitörése óta megfeleződött a termőterülete, most már 2,4 ezer hektárt foglalhat el a május közepi adatok szerint. A termelők abban bíznak, hogy a kínálat szűkülése magas árakat hozhat. Az áruházláncokban a most vásárolható dinnye jellemzően Görögországból származik, kilós ára 800 és 1400 forint körül jár, miközben a nagybani piacokon már a 300 forint felé tendál az import termék értéke.

Veszély a külső határokon

A lengyel portálokon a görögök 0,27 eurós áron kínálják a nagybani árut, de az üzbégek is odaadják a 100-1000 tonna közötti tételt kilónként fél euróért. Nyilván a szállítási költségek egy ilyen tömegű áru esetében horribilisek idén, de szem előtt kell tartanunk, hogy egy sor ország, amelyik korábban az orosz piacra szállított, most az EU felé nyit – számukra rendkívül alacsony termelői árakkal. (Lásd még: Alma: az oroszok ellátói most a román kapun dörömbölnek.) Moldova például hazánkba is szállít dinnyét, itt az idei nagybani piaci átlagárat 0,2 dollárra teszik kilónként. A szűk hazai termőterület tehát nem feltétlenül hoz magas árakat, mivel több ország fog versenyezni ugyanazokért a piacokért.

Ez a cikk is érdekelheti: Dinnye: rettegünk az olaszoktól.