fbpx

Kazahsztán: megtizedelte a tavasz a kalászostermést

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 08.

A szokásosnál kissé enyhébb és csapadékosabb tél után május óta átlagon felüli melegeket mérnek Kazahsztánban. Június első fele rendkívül meleg volt, a csapadékmennyiség pedig átlag alatti. A hónap második felében esők érkeztek. A tavalyi csúcseredményeket most nem tudja megismételni az ország az elemzők szerint. Rossz azért mégsem lesz az eredmény.

búzakalász kézben
Egytonnás termések, de Magyarországnál nagyobb területről (forrás: millermagazine.com)

Búzák: 13% mínusz

Az őszi kalászosok többnyire jól fejlettek, köszönhetően annak, hogy a biomassza gyarapodása a legfontosabb búzatermő körzetekben a tenyészidőszak nagy részén kiváló volt. Az őszi búza termése 10 százalékkal lehet több, mint tavaly volt, de ez csak az összmennyiség 7-8 százalékát adja, a többi a tavaszi vetésű változat. Abból pedig 14 százalékkal kevesebb lesz az országban.

A tavaszi vetések jellemzően jól haladtak és időben befejeződtek. Még a csírázás is jó volt, de ahogy haladtunk előre az időben, egyre szárazabbá vált az időjárás. A hozamkilátások romlottak, talán a júniusi esők javíthattak még rajta. Szerencsés helyzetben sikerül a 14,5 millió tonnás összbúzatermés, ennek 93 százaléka lehet a tavaszi kalászos.

Tavaly 16,4 millió tonna búzát arattak ebben a sivatagos országban, ahol mindössze a terület 8,8 százaléka művelhető. Az idei eredmény csak 2022-hez mérten számít gyengének (-13%), 5 éves távlatban előrelépést jelent, de ezt a terület 9 százalékos növelése árán érték el, nem pedig jobb hozamokkal (ami csak 1,1 t/ha).

Árpa: 9% mínusz

Árpából szinte csakis tavaszit vetnek. Ennek a hozamai is visszaesnek az ötéves átlag szintjére a tavalyi rekord után, így most 1,36 tonnát remélnek tőle hektáronként. Az összetermés 9 százalékkal lehet kevesebb a tavalyinál, a végeredmény szűk 3 millió tonna lehet. A növény ötéves távlatban félmillió hektárt veszített a búza javára, ötödével zsugorodott a területe.

A szemes kukoricát öntözött körülmények között termelik az országban, a fejlettsége megfelelő, egyelőre a tavalyinál is jobb termést remélnek tőle, több mint 1,1 millió tonnát.

Kazahsztánról ezt is tudni érdemes: Ezerrel gyártják a napraforgóolajat, de fékezik az exportot.