fbpx

Áfonya: egyre többől egyre kisebb bevétel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 05.

A bogyóspiac tavaly nem muzsikált olyan jól, mint a Covid idején, de a mennyiségi növekedés tisztességes árbevételt hozott a termelőinek. A népszerű áfonya termelése olyan mértékben nő, hogy új belépőket már alig visel el a piac. Peru lehengerli a világot.

áfonya
Rohamosan bővül a kínálat (forrás: flickr.com)

Pár év alatt lett világelső

Tavaly október végére a perui áfonyaexport meghaladta a 2021-ben exportált éves mennyiséget, a 207 ezer tonnát. A perui áfonyakivitel tavaly 36,4%-os mennyiségi növekedést mutatott, a szállítmányok értéke 1,112 millió USD volt, így értékben 20,2%-kal hozott több bevételt az országnak.

A szektor hihetetlen mértékű expanzióban van az Egyenlítő alatt elhelyezkedő, dél-amerikai országban. 2016 és 2022 között az áfonyaipar átlagosan 53,1%-os éves mennyiségi növekedést ért el, mígnem Peru a világ vezető bogyóexportőre lett. Az ország áfonyából származó exportbevételei 2021-re 15,2%-os részt hasítottak ki a teljes agrárkivitelből, így az áfonya a második legtöbb devizát termelő termékké vált a perui agrár-élelmiszeripari exportban.

Második legfontosabb piac: EU

Az ország fő piacai továbbra is az Egyesült Államok (52,2%) és Hollandia (22,3%), azaz Európa kapuja. Német szakemberek arra intenek, hogy csak idő kérdése, és az epertermesztésben is hasonló trendek zajlanak le, mint az áfonyáéban, és a friss gyümölcs kínálata szinte elveszíti szezonalitását a boltokban.

Az európai helyzetet legutóbb itt foglaltuk össze: Csökkent az áfonya ára, mégis elégedettek a piaci szereplők.