fbpx

Búza, kukorica: ideje eladni, már nem lesz jobb!

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 11.

Több búza és kevesebb kukorica lesz jövőre a térségünkben – még ha ennek a magyar vetési tapasztalatok ellent is mondanak. A termények ára hihetetlen magasságokban jár – már csak lejjebb mehet.

 

EU: a repce helyére tolakszik a búza

Az Európai Unió nagy részén a munkák előrehaladását az átlagosnál több csapadék lassította, ezzel szemben a skandináv és a balti országokban, kisebb részben Németországban, valamint Bulgáriában, Romániában (és Magyarországon) kevés eső esett október elejéig. Összességében mégis az egy évvel korábbit 9 százalékkal meghaladó (24 millió hektár) búzaterületet valószínűsítenek a Tallage francia piacelemző szakértői a 2021/2022. évi szezonban – áll a NAIK AKI gabonapiaci jelentésében. A legjelentősebb növekedés Nyugat-Európában várható, de kisebb mértékben a dél-európai búzaterületek is bővülhetnek. A legnagyobb búzatermesztő tagországok közül Franciaországban 17 százalékkal (5 millió hektár), Németországban 7 százalékkal (3 millió hektár), Lengyelországban 1 százalékkal (2,5 millió hektár), Romániában 5 százalékkal (2,1 millió hektár), az Egyesült Királyságban 43 százalékkal (2 millió hektár) nagyobb területet foglalhat el a növény. A Tallage szerint az őszi búza 2021. évi területe azért fog nőni, mert a repce termőterülete 2021-ben is alacsony marad, és az árpáé is csökken. Helyüket a búza fogja betölteni.

Mindemellett a globális termelés is nőni fog búzából. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) úgy véli, 764 millió tonna globális búzatermés várható a 2020/2021. gazdasági évben. A globális felhasználás751 millió tonna lehet, így a készletek 5 százalékkal 291millió tonnára bővülhetnek.

 

 

Magyarország: a vetőmag harmada tényleg zsákban maradt

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 957,5 ezer hektáron szándékoztak búzát vetni a gazdák. Az előirányzott terület 71 százalékán került a földbe a vetőmag november 4-ig. (November 4-i cikkünkben szó szerint ezt írtuk: „Több megyében is kutakodva azt találtuk, hogy a tervezett terület 15(!)-75 százalékán került eddig földbe, becslésünk szerint országos szinten nagyjából a vetőmag harmada lehet még zsákban.”– szerk.)

 

25 százalékot drágult a búza

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 25 százalékkal magasabb, átlagosan 64,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával október utolsó hetében. A takarmánybúza 62,5 ezer forint/tonna áron (+33 százalék) cserélt gazdát ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 220–228 dollár (USD)/tonna tartományban mozgott 2020. október 26.és november 6. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 209 euró/tonnáig emelkedett a termény decemberi jegyzése ugyanekkor. Ha a cikk végi táblázatra pillantunk, láthatjuk, hogy a búza ára innentől már csak lefelé mozog a következő betakarításig.

 

 

Kukorica: jövőre is zsugorodnak a készletek

A csapadékos időjárás a legtöbb európai országban lelassította a betakarítást. Az október elejéig rendelkezésre álló adatok szerint Délkelet-Európában és Franciaországban a vártnál kisebbek lehetnek a termésmennyiségek. Magyarországon az AM tájékoztatása szerint 960 ezer hektárról 8,2 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás. November 4-ig az elő-irányzott terület 74 százalékáról 6,1 millió tonna termény került a tárolókba, a termésátlag 8,5 tonna/hektár.

Az IGC elemzői októberi jelentésükben a világ jövő évi kukoricatermését 1156 millió tonnára becsülték a 2020/2021. gazdasági évre, ami 3 százalékkal haladná meg a folyó szezon kibocsátását. De még ez a volumen is 17 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást (1173 millió tonna), így a globális készletek 279 millió tonnára (–6 százalék) szűkülhetnek. A Tallage szakértői 62,7millió tonna kukoricatermést jeleznek az Európai Unióban (Egyesült Királysággal együtt). Ez a kibocsátás az egyévvel korábbitól 4 százalékkal maradhat el, az 5 éves átlagot azonban kissé meghaladná.

 

 

Legyen elég a 37 százalékos drágulás

A kukorica ára már most 37 százalékkal a múlt évi felett jár (lásd a fenti táblázatot). A készletek augusztusban lesznek a mélyponton, ekkor – és nem a márciusi kitárolási boom-ban – éri el a csúcsát a termény ára. Mivel a búzának júliusban kell a hely, nem igazán van értelme a márciusi „árapályig” várni.