fbpx

Börtönbe kerül a jogvédett paradicsom illegális szaporítója

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 18.

Keményen fizetnie kell a szabadalmi jog megsértéséért egy olaszországi paradicsomtermesztőnek. A jogvédők mérföldkőként méltatják a börtönbüntetést.

paradicsompalánta
A szabadalmaztatott növény sem magról, sem ivartalan úton nem szaporítható a nemesítő engedélye nélkül (forrás: justagric.com)

Az olaszországi fellebbviteli bíróság jóváhagyta azt a 15 ezer eurós bírságot és egy évnyi börtönbüntetést, amit egy paradicsomtermesztőre szabtak ki egy jogvédett paradicsomfajta szaporítása miatt. Az elmarasztalás alapja az „ipari tulajdonjogot sértő termék gyártása és értékesítése”, ezen belül a növénynemesítői szabadalom bitorlásával kapcsolatos bűncselekmény.

A növényi szaporítóanyagok szellemi tulajdonjogainak megsértését vizsgáló hivatal azt találta, hogy négy különböző üvegházban illegálisan szaporított paradicsomnövények tenyésznek. A laboratórium által elvégzett genetikai vizsgálat igazolta a védett fajtával való egyezést. Az alperes nem tudott olyan dokumentumokat benyújtani, amelyek megerősítenék volna a paradicsomnövények legális származását, ezért a bíróság elítélte.

A vizsgáló hivatal kiemelete: a Büntető Törvénykönyv értelmében a szabadalmaztatott fajta ivartalan úton való szaporítása is illegális, és bűncselekménynek minősül. Méltatták a fellebbviteli bíróság döntését, ami mérföldkő a növénynemesítők jogainak védelme érdekében.

A témához kapcsolódik és napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a kérdés, amit ebben a cikkben dolgoztunk fel: Mire jutunk a génszerkesztéssel?