fbpx

Ukrajnába települhet az európai vetőmag-előállítás

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 13.

Az Európai Parlament október végén elismerte, hogy az Ukrajnában termelt vetőmagok megfelelnek az uniós normáknak, az itt termelt szaporítóanyagokkal egyenértékűek. A döntésnek komoly következménye lehet a közösség vetőmag-előállítására – mutat rá elemzésében az USDA:

 

cirok

 

Élénk kereskedelmi kapcsolat

Az EU és Ukrajna között 2017 szeptemberében lépett életbe a szabadkereskedelmi megállapodás. 2018-ban az ukrán vetőmagexport csaknem fele (47%) már Európába irányult. Idén augusztus végéig a vetőmag-szállítmányok 41 százaléka indult el az unió országaiba, 37 százaléka pedig Fehéroroszországba, amin keresztül az orosz piacról kiutasított ukrán áruk elérhetik a tiltott területet. A két térségbe egészen más összetételben szállít vetőmagot Ukrajna: Belorussziába alapvetően kukoricavetőmagot és valamennyi rozsot, míg az EU-ba főként takarmánynövények és némi kukoricavetőmag kerül. A többi növény szaporítóanyaga kis mennyiségben éri el az említett célpiacokat.

Az ukrán vetőmagexportban pillanatnyilag a zöldségfélék, a kukorica, a búza, a takarmánynövények és a rozs kivitele dominál.

 

Ukrán vetőmagexport

 

 Mi jön most?

Az EU döntése arra ösztönözheti a globális szaporítóanyag-előállítókat, hogy Ukrajnát az európai vetőmag termeltetésére „használják”. Az USDA úgy véli, hogy elsősorban a kukoricavetőmag exportja fog megnövekedni az uniós országokba. Az sem kizárt, hogy a jelenleg Belorussziába irányított rozs, búza és árpa vetőmagjának egy része szintén az unió felé indul el.

Jelenleg ezek a globális vetőmag-előállítók tevékenykednek az ukrán piacon:

  • az amerikai Corteva Agriscience
  • a francia Maïsadour Semences
  • a francia Euralis Semences
  • a német Bayer
  • az osztrák KWS

Ezek a nemzetközi nemesítőházak már bejegyzett, jól ismert fajtákkal rendelkeznek az EU-ban, és kiterjedt értékesítői hálózatot üzemeltetnek. Az USDA szerint ezen cégek fontolóra vehetik, hogy a vetőmag-előállítást – a költséghatékonyság jegyében – az ukrán telephelyeikre költöztetik, és aztán innen exportálják a szaporítóanyagokat a közösség piacára.

A hazai vetőmag-nemesítés helyzetéről itt írtunk legutóbb.