fbpx

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 12.

Magyarországon is elérhetőek ettől az évtől a Syngenta új, világszerte tesztelt, szárazságtűrő kukoricahibridjei. Az Artesian technológia új fejezetet nyit a cég egyre erősödő kukorica portfóliójában.

A szezonnyitón emellett bemutatták a napraforgó-piacvezető új növényvédelmi és vetőmag ajánlatait, amelyek révén még eredményesebb lehet az olajos növény termesztése. „A Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a folyamatos kutatásfejlesztésre, amelynek eredményei az új termékeinkben, rajtuk keresztül pedig a mezőgazdasági termelők sikerességében is jelentkeznek. Az idei évben számos olyan, kísérletekkel igazoltan hatékony újdonságot mutatunk be, amelyek nagy jelentőséggel bírnak majd következő években” – jelentette ki Vajda Beáta marketingvezető a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán. – A Syngenta két évvel ezelőtt globális megújulási programot kezdett, ezt az idei évben is folytatjuk. Ma a legnagyobb lehetőséget és előnyt már a személyre szabott megoldások jelentik, amelyek révén lehetővé válik, hogy adott területről a korábbiakhoz képest nagyobb termésmennyiséget takaríthassanak be a gazdálkodók – hangsúlyozta Vajda Beáta. Ezt a törekvést segíti a Syngenta négy évvel ezelőtt indított Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési programja, amelynek célja, hogy a termelők jövedelemtermelő képességének javítása mellett az alkalmazott termesztési technológiák környezetre gyakorolt káros hatásait is csökkentse. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ha példaként egy 700 hektáros üzem vetésszerkezetét vesszük  figyelembe, akkor ez több mint 12 millió forint plusz profitot jelent a gazdálkodó számára, emellett csökkenti a környezetterhelést, kedvezően járul hozzá biodiverzitás növekedéséhez, kíméli a talajt, növeli a talajéletet. Mostanra 400 termelő már több mint 400 ezer hektáron kamatoztatja a rendszer nyújtotta előnyöket. Heicz Péter üzletfejlesztési vezető kifejtette: 2018-ban újabb kísérleti helyszíneket vonnak be a programba, ahol folyamatosan tesztelik a szakemberek a vetésminőségben, az okszerű zöldítésben, precíziós technológiákban rejlő lehetőséget, s ezek eredményei a gazdálkodókat segítik majd.


Napraforgó területén a magyar gazdaság az elmúlt évben is jól teljesített, s ehhez a Syngenta napraforgó-kínálata döntően hozzájárult.

A vállalat tavaly 55 százalékosra növelte piacvezető részesedését a szegmensben. A 2017-ben realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt. Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabban a napraforgót, és további lehetőséget látunk a javulásra, hangsúlyozta Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzser. – A Syngenta elkötelezett abban, hogy minden szegmensben magas terméspotenciállal rendelkező hibridet kínáljon a termelőknek. Idén a hagyományos gyomirtású szegmensünket újítottuk meg. 2018-tól érhető el a hagyományos gyomirtású SY Edison hibrid, amely magas terméspotenciál mellett, jó betegség-ellenállósággal rendelkezik. A Syngenta napraforgó-kínálatában összesen 13 hibrid szerepel, így gyakorlatilag a hazai termesztési viszonyokat és lehetőséget teljesen lefedjük. 2018-ban a Syngenta Clearfield Plus technológiája a Listego Plus-szal válik teljessé, amely hatékonyabb védekezést jelent a nehezen irtható gyomnövényekkel szemben. Az elmúlt években felszaporodtak az egyszikű gyomnövények, ezek között az új kölesfajok és muharfélék okoznak egyre nagyobb problémát. Ezekre, valamint a fenyércirok ellen is hatékony megoldást nyújt egy új, szelektív egyszikű gyomirtó, az Outplay. A Syngenta fungicidpalettáján újdonság az Amistar Sun, amely a kiemelkedő élettani hatásáról ismert azoxistrobin és egy erősebb triazol, a difenokonazol tökéletes kombinációja. Difenokonazol-tartalmának köszönhetően erősebb, megbízhatóbb védelmet nyújt a napraforgó kórokozók széles körével szemben. Az azoxistrobin növeli a klorofilltartalmat, lassítja a sejtek öregedését, és a kezelt állomány ellenállóbbá válik bizonyos abiotikus stresszhatásokkal szemben. Az Amistar Sun-kezelés hatására intenzívebbé válik a fotoszintézis és az olajbeépülés, ami a termésmennyiségben is megnyilvánul.


Schipp Márton termékmenedzser

A Syngenta az idei kalászos szezonra két új termékkel készül, árulta el Korbuly Bence kampánymenedzser. A kontakt hatásmechanizmusú klórtalonilt és a már jól ismert szisztemikus azoxistrobint tartalmazó Amistar Opti amellett, hogy foltbetegségek és rozsdabetegségek ellen is hatékony, egyfajta „naptejként” is funkcionál a kalászos kultúrákban. Az emberekre is káros UV-sugárzás a szántóföldi növényeinkre is veszélyes, a szakemberek sokszor találkoznak a táblán sárgás elszíneződésű levelekkel, amely utalhat tápanyaghiányra, sok esetben viszont az UV által „roncsolt” belső folyamatok, káros bomlástermékek okoznak elváltozást. Az Amistar Opti használatával ezeket megelőzhetik a gazdák. A készítmény az árpa fiziológiai foltosodására szintén jó megoldás, és zöldítő, termésnövelő hatást is biztosít. A vállalat másik idei újdonsága a Vibrance Duo (szedaxán+ udioxonli), amely legszélesebb körű védelmet biztosítja a mag, illetve a csírát károsító betegségek ellen, emellett gyökérstimuláló hatással is bír. Megnöveli a gyökerek, a gyökércsúcsok számát, amely segíti a növény jobb víz- és tápanyagfelvételét, ezzel hozzájárul a stresszes időszak átvészeléséhez.


Norbuly Bence kampánymenedzser

– Növényvédelmi ajánlataink mellett búza- és árpavetőmag-portfóliónk is egyre erősebb. A Falado búzafajtánk a 2016-hoz hasonlóan a tavalyi IKR fajta-összehasonlító kísérletet is megnyerte. A bőtermő fajták mellett említésre méltó az Illico, amely a kitettebb területek tarkalászú fajtája. Javító termésminőséget adó szegmensben is képviseltetjük magunkat a Bologna fajtánkkal. Nem csak minőséget, de mennyiséget is várhatunk tőle, a javító szegmensben kiemelkedő termésre számíthatunk. Jallon hibridárpánkkal pedig a 2017es évben is kimagasló eredményeket értek el a gazdák.

A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést. Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott körülmények ellenére is gazdaságosan legyen termeszthető, szemléletváltásra és komplex megoldásokra van szükség. Ennek érdekében a Syngenta nagy újdonságot vezet be a magyar piacra 2018-tól: a vállalat új Artesian ajánlata egy olyan kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen – hangsúlyozta Schipp Mártontermékmenedzser.


Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzser

Az Artesian márkanév alatt elérhető új hibridek széles alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, amelyek kedvező körülmények között versenyképes termést nyújtanak, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosítanak a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a Syngenta egy olyan modern szelekciós eljárást alkalmaz a gének kiválasztására, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a növény vízfelhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon. Az Artesian hibridek nemesítése során a nagyszámú kísérleteket a világ számos országára kiterjedő teszthálózat biztosítja. Chilében, az Atacama sivatagban az év bármely napja alkalmas kukoricavetésre és -nevelésre, így akár 3 generációt is képesek felnevelni a kutatók molekuláris marker szűréssel együtt, segítve a gyorsabb és rövidebb nemesítési ciklust.

Ennek eredményeképpen az Artesian kukoricahibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is. Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az idei évtől elérhető: az SY Chorintos és az SYOrpheus.

– A különböző környezeti feltételek mellett történő vizsgálatokon felül környezet és éghajlat modellek használata biztosítja azt, hogy kizárólag olyan Artesian hibridek kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek itthoni környezetben, eltérő környezeti feltételek mellett is maradéktalanul megfelelnek a kihívásoknak – mondta Schipp Márton. – A Syngenta 2017-ben állította fel kukorica specialista csapatát, amely, kizárólag a kukoricára fókuszálva, a hibridekkel kapcsolatos szakértelem és szervizszolgáltatás mellett valódi partnerséget biztosít a termelők felé.

SZERZŐ: SZG
FOTÓ: LÁNG PÉTER