fbpx

Fejlesztéssel védték meg a piacaikat

Írta: Kohout Zoltán - 2020 augusztus 27.

Az Árpád-Agrár Zrt. vezetői és mérnökei olyan, a növények igényeinek megfelelő korszerű technológiákat fejlesztettek és alkalmaznak, amelyekkel kinyújtható a termesztési időszak.

 

 

Véd, párásít, egész évben érlel

Ilyen a palántanevelő üvegházban az asszimilációs pótmegvilágítás, vagy éppen a legutóbb üzembe helyezett párásítórendszer, amely légtérhűtésnek is nevezhető. Ez utóbbit az új, szegvári üvegházakban is telepítik, sőt, a tervek szerint a régi házakban is élvezhetik a növények azt a 3-5 °C különbséget, ami a paprika esetében védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az új 2,5 hektáros szegvári üvegházban rövidesen elültetnek 90 ezer paprika palántát, amelyről egész évben, négyzetméterenként 30 kg termést terveznek szedni.

 

 

Egy évtized a hazai termékekért

Oltyán István, palántanevelési ágazatvezető szerint az új, korszerű üvegházak nem csupán paradicsomtermesztésre alkalmasak, hanem olyan növénykultúrákra is, amelyek versenyképesek lehetnek a feltörekvők felvevő piacán. A mai gazdasági és járványügyi helyzetben alapos okunk van rá, hogy elsősorban hazai terméket fogyasszunk, függetlenül időjárástól, évszaktól és egyéb, nem várt körülményektől.

 

 

Magyarország és ezen belül is Csongrád térsége Európa közepén található, ahol a szegvári növénytermesztés virágkorát éli. A mostani korszerűsítésekkel egy tízéves stratégia befejező állomásához érkeznek. A cég közlése ugyanakkor utal rá, hogy az Árpád-cégcsoport folytatja az intenzív szakmai, termelési, fejlesztési munkáét, amiben fontos szerepet kapnak a szegvári kertészek is.

Forrás: Árpád Agrár Zrt.