fbpx

Katasztrófa: napról napra veszítünk a termésből és a sikérből

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 23.

Hetek óta furcsa állapot uralkodik az országban: a keleti országfél tocsog az esőben, ragad a sárban, miközben a nyugati részben egészen száraz a föld. Az utóbbi napokban mindenhová átlagon felüli mennyiségű csapadék hullott, de a 90 napos eltérés mértéke szinte semmit nem változott: keleten helyenként a sokévi átlag duplája, míg nyugaton csak a fele esett. Ez azért baj, mert a most aratandó búza java a Dunától keletre található.

 

 

Ahol a kétharmada már levágva

Csongrád megyében, Makó környékén a búza zömét már levágták, de a harmada még hátravan. A megkérdezett gazdálkodó arról számol be, hogy 20-25 százalékkal kisebb a termés a megszokottnál. A hosszú tavaszi aszály után ide már túl későn érkezett meg a csapadék. Csak tizenegynéhány szem fejlődött ki a kalászban, és a felső harmaduk már száraz volt, mire megjött az eső. A későbbi érésű fajtáknak még volt esélyük kitelni, de azokban is kisebb a termés. Gombatoxin ugyan nincs a szemekben, de a sikértartalom – a magas fehérjeszázalék ellenére – alacsony lett. Jellemzően takarmány minőségű gabona termett idén. Az árak a gazdálkodó szerint nem lennének rosszak, de a kis hozamok miatt most kevesebb bevételt hoz a búza.

 

Ahol a fele került tető alá

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az aratás közepén jár a felhívott szövetkezet, a 460 hektár felét már levágták. „A mostani esők után megint nem tudtunk rámenni a táblára, és azt látom, hogy a sikértartalom egyre romlik. Már mennyiségben is elvesztettünk 15-20 százalékot, ezért aggódom a végeredmény miatt. Az biztos, hogy lettek egészen kiváló tábláink is, ahol a sikértartalom 34-35% volt, ami javító minőségű búzát jelent, de volt olyan is, ahol csak 24%. Zömében takarmányminőséget aratunk idén. Pozitív viszont, hogy nem lett toxinos a szem. Az árak talán 5 százalékkal magasabbak a tavalyinál, ami nem ellensúlyozza a kieső mennyiséget. Betárolunk és várunk egy kedvezőbb piaci helyzetre.”

 

 

Itt csak a harmadát aratták le

Borsod megyében, ahol a sokévi átlag duplája esett az elmúlt 90 napban, nagyon rossz a helyzet. A megkérdezett gazdaságban a búza 450 hektárjából mindössze 150 hektárt arattak le. „Az eddigi kép alapján nagyon heterogének a táblák. Az első learatott táblánkon 7,4 tonnás, a következőn 6,6 tonnás, a harmadikon pedig 6,2 tonnás lett a hozam. Nemcsak a talajviszonyok miatt csökken a termés, de ahogy haladunk előre az időben, egyre több szem pereg ki a túlérés miatt. A búza fehérjetartalma meglepően jó lett, 13,5%. Szerintem azért, mert az eső még időben megérkezett ide. A baj az, hogy azóta nem áll el, így a sikért is kimossa. Az első táblán még 28%-os sikért mértünk, az utolsóban már csak 25-öt. Fuzáriumos kalászokat viszont a sok eső ellenére egyáltalán nem találtunk. A búzák minősége összességében takarmány, illetve euró lett. Az árak hasonlóak a tavalyihoz, de azt hiszem, fognak még feljebb is enni. Én megvárom.”

Vagyis északról dél felé haladva csökken a táblák átlagtermése: míg Borsodban egy normál évjárat mennyiségét ígérte a búza, addig Csongrádban 25 százalékos mínussszal vágták. Ugyanakkor az északi gazdaságok napról napra veszítenek a mennyiségből és a minőségből a késlekedő betakarítás miatt. Félő, hogy a végén éppen annyit veszítenek idén, mint a déli kollégáik.