Beindult a varasodás és kezelhetetlenné vált a liszteskehelyzet

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 23.

A lehullott csapadék hatására az almatermésű növények lisztharmat-fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon – figyelmeztet Aponyi Lajos.

 

A molyok támadása sem csitul

Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is. A vértetű-fertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények. A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalcium-feltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a Ca-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig. A különböző sodrómolyfajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a leveleket, melyek rásimulnak a gyümölcsre, illetve összeérnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

 

Almamoly hernyójának kártétele (Forrás: novenyvedelem.nak.hu)

 

Csonthéjasok problémái

A dió termésében egyre több almamoly-hernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos- és gnomóniás megbetegedés. Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok-fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása akár októberig is elhúzódhat, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás- és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás. A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

 


Liszteskék a kelbimbón (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Kezelhetetlenek a liszteskék

A zöldségfélék termesztésében már aggasztó a molytetvek szaporodása. A rendelkezésre álló készítmények alig-alig gyérítik a kártevőt, a növények bolygatása után felhőként röppennek fel. Egy hónapja küzdünk a kártevővel. Figyelmeztető jel, hogy a csapdák fogási anyagában sok a vetési- és felkiáltójeles bagolylepke is, illetve gócosan a gyapottok-bagolylepke, tehát fel kell készülni a védekezésre ezen a területen is.