fbpx

Idén bukik a búzán Európa, csak a spanyolok kaszálnak nagyot

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 09.

Az Európai Unióban (EU-28) az egy évvel korábbinál 5 százalékkal kisebb területről (22,7 millió hektár) 11 százalékkal kevesebb (131 millió tonna) búzatermésre számítanak a Tallage francia piacelemző vállalat szakértői.

 

 

A NAIK AKI piaci jelentéséből kiderül, hogy Európa időjárása május végén, június elején vegyes képet mutatott. Míg Nyugat-Európában a szokatlanul meleg és száraz, addig északon szintén csapadékmentes, de meglehetően hideg időjárás volt jellemző. A kelet- és közép-európai térségben ugyanakkor hűvös és esős volt az idő. A néhol bőséges eső a búzának már későn érkezett, így Európa-szerte –néhány tagállam kivételével – az egy hónappal korábbihoz képest lefelé módosultak a termésvárakozások. Franciaországban 7 tonna/hektár (–12 százaléka 2019. évihez képest) termésátlag mellett 32 millió tonna (–19 százalék), Németországban 7,4 tonna/hektár hozammal 21,8 millió tonna (–5 százalék) termés kerülhet a tárolókba. Az Egyesült Királyságban a termésátlag 18 százalékkal (7,2 tonna/hektár), a kibocsátás 39 százalékkal (9,8 millió tonna) csökkenhet.

 

Csak a spanyolok örülnek

Romániában 7,1 millió tonna (–17 százalék), Bulgáriában 6 millió tonna (–3 százalék) búza kerülhet a tárolókba. Lengyelországban 11,2 millió tonna (+0,5 százalék) Spanyolországban 7 millió tonna (+49 százalék) rekord búzatermés betakarítására kerülhet sor (Tallage).

Magyarországon az Agrárminisztérium június 15-i tájékoztatása szerint őszi búzából 4,4 millió tonnát arathatnak a gazdák az előttünk álló hetekben. Ez mindössze egy tizeddel több, mint amennyit a Mezőhír a májusi eleji körkérdése alapján valószínűnek tartott (4-4,3 t/ha). A betakarítás még éppen csak elkezdődött, meglátjuk, mi lesz a vége. Az már biztosnak látszik, hogy az elmúlt 10 évben csak kétszer volt a mostaninál rosszabb az eredmény: 2010-ben és 2012-ben 3,7 tonnás hozamok voltak. Az egyik évben az özönvíz, a másikban az aszály szedett vámot a termésből.

 

Remegő árak

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) mostanra186 euró/tonna közelébe emelkedett a termény szeptemberi tőzsdei elszámolóára. A Mezőhír májusban és júniusban végzett becslést a várható aratáskori árakra azzal a figyelmeztetéssel, hogy a globális készletek nagyok, ami nyomást gyakorolhat az európai árakra. Közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában szintén nem jó az idei termés (-9%), viszont az export és a Fekete-tengeri árak szempontjából meghatározó oroszoknál kiváló (+5% és rekord). A forint-euró árfolyam azonban egyelőre olyan gyenge, hogy mi, magyarok valószínűleg észre sem fogjuk venni az európai értékesítési lehetőségek szűkülését az árakon.