fbpx

Idén küzdelmes a borsó betakarítása, de szép az ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 június 23.

„Küszködünk a betakarítással. Áll a víz a táblákon. Ha a kombájn felszedi a földet, akkor ki kell mosni az egészet, ami 3-4 órás megszakítást jelent a munkában. A környékben mindenki a Ploeger EP530-sal dolgozik. Jó talajviszonyok mellett 30 liter gázolajat fogyaszt egy hektáron, de most 100 liter is elmegy a betakarításra” – sorolja egy integrátor szövetkezet vezetője Hajdú-Biharban.

 

Így néz ki, amikor egy Ploeger küszködik a Hajdúságban:

 

A kukorica váltótársa

Hajdú-Biharban koncentrálódik az ország csemegekukorica-termesztésének java, vele vetésváltásban termesztve nyer létjogosultságot a zöldborsó is. Lineár öntözőrendszer alatt 5-7 tonnás borsótermést tudnak elérni a jobb gazdaságok, 4,5-5 tonnás átlaggal már nyereséges a gazdálkodás. A csemegekukoricához mérten nem számít pénzes növénynek, de a két kultúra együtt tisztes jövedelmet biztosít a gazdálkodónak.

Az utóbbi években 20 ezer hektár körül mozgott a zöldborsó termőterülete – tudjuk meg Gubacsi Zoltántól, a FruitVeb alelnökétől. Az összes termés 80-120 ezer tonna körül ingadozik az országban. „Az idei évben az aszályos tavaszi időszak volt ez egyik legnagyobb termésbefolyásoló tényező. Hosszabb időintervallumokban volt szükség a vízpótlásra, ami magasabb termelési költségeket eredményezett. A tavaszi fagyok a korai állományokban okoztak néhol károkat, ezekben az első 2-3 hüvely „elment”, ami a hozam csökkenéséhez vezetett” – mondja a szakember.

 

 

Mennyiért veszik?

A termelés a csemegekukoricához hasonlóan integrációk keretében történik, a feldolgozóipar előre leszerződik a termelőkkel. A zöldborsó túlnyomó részét azok a feldolgozóipari szereplők termeltetik, melyek csemegekukoricával is foglalkoznak. A felvásárlási árak hektikusan alakulnak, de idén nagyon alacsonyak a feldolgozóipari készletek, magas az átvételi ár, tudjuk meg a termelői oldalon: „Jellemzően a konzervgyár alacsonyabb áron vásárol, mint a hűtőipar. Úgy hallom, most van olyan hűtőház, amelyik 120 ezer forintot is megad a zöldborsó tonnájáért. Akinek megvan az 50 mázsája, az idén elégedett lesz a bevétellel.”

 

Ilyen a betakarítás, amikor minden ideális:

 

Kihaló növény: takarmányborsó

A Nemzeti Fehérjeprogram dacára a takarmányborsó kiveszőben van Magyarországon. 2-2,5 tonnás átlagtermése nem garantál profitot, noha az utóbbi években már 80-100 ezer forintot kínáltak érte egyes felvásárlók. Stabil vevőt mégis nehéz találni rá, mivel a takarmányipar nem keresi. A szója ugyanis sokkal több fehérjét tartalmaz, fajlagosan olcsóbb nála és mindig beszerezhető a piacon. A takarmányborsó termőterülete ezért alulról súrolja az 5 ezer hektárt. Aki mégis lát benne fantáziát, az ebben a cikkünkben tippeket is talál a termesztésre ajánlott fajtákra.