fbpx

120 éves rekordok dőltek meg az idei nyáron

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 06.

Extrém nyarunk van. Az idei június a legszárazabbnak, a július pedig a legmelegebbnek bizonyult az elmúlt 121 év idősorában.

 

eső táblák földek
Már nagyon kellett az eső, a vihar viszont nem hiányzott (fotó: Horizont Média)

 

Extrém száraz

A gyakori hőhullámokból adódóan az idei július átlaghőmérséklete 2-3 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A hőségperiódusokat lezáró hidegfrontokhoz kötődően heves zivatarok alakultak ki, melyek többfelé okoztak jelentős jég- és viharkárokat, illetve szintén károkozó villámárvizeket. A hónap közepének csapadékosabb időszakával együtt is az ország jelentős részén 20-50 mm-rel szárazabb volt ez a július a sokéves átlagnál – írja a met.hu.

 

csapadékanomália
Az elmúlt 90 napban ennyivel kevesebb eső hullott a normálisnál (forrás: met.hu)

 

Viharkárok az Alföldön

A búza aratása országszerte befejeződött, a tarlóhántással a csapadék beszivárgását tudjuk segíteni és a talaj párolgását csökkenteni. Így a talajban lévő nedvesség növelését, megőrzését érjük el, ami a csapadékhiányos időszakokban felértékelődik. A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék. Bár az Alföldön többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. (Lásd még: Várjuk az esőt, de inkább csak a szél jön.) Főleg északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy különbségek alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukoricát is látni, ezzel szemben vannak szépen fejlett állományok is.

A kukorica számára júliusban 100 mm csapadék lenne az optimális, egy átlagosan csapadékos június után. Ez ebben a szezonban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. A napraforgó a legtöbb helyen már elvirágzott, a kukorica még virágzik. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni.

 

Melegedés hőség nélkül

A hét további részében csökken a csapadékhajlam, és a hétvégétől ismét melegszik az idő. Pénteken a Dunántúlon és az északkeleti országrészben lehetnek még záporok, elszórtan zivatarok, majd a szombati és vasárnapi száraz időt követően vasárnap este éri el térségünket egy hidegfront, melyhez kötődően hétfő reggelig főként az északi országrészben lehet némi csapadék. A jövő hét első felében ismét száraz idő lesz a legtöbb helyen jellemző, csak helyenként fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

 

talajnedvesség
Északnyugatról jött a zivatarzóna, töltődött a talaj (forrás: met.hu)

 

A csütörtökön átnedvesedett talajok a nyugati és északi határszél kivételével az ország jelentős részén péntektől a következő egy hétben ismét száradni fognak. A forróság egyelőre nem tér vissza, pénteken még országszerte 30 fok alatt alakulnak a maximumok, majd szombaton melegszik az idő, és vasárnap a délkeleti országrészben 34-36 fokot is mérhetünk. Hétfőre néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, és a jövő hét első felében 30 fok körüli maximum értékekre lehet számítani. A szél pénteken és vasárnapról hétfőre virradó éjszaka erősödik meg nagyobb területen, a többi napon főként napközben várhatók élénk széllökések.