fbpx

Újságajándékból vegyszermentes salátakert

Írta: Kristóf Imre - 2021 április 11.

Az egykori Szabadföld újság mellékleteként kapott néhány szem salátamag elvetésével kezdődött, és mára a Petrovics család megélhetését adja a fóliaházas növénytermesztés. Komposztált termőföldjükön, vegyszermentesen előállított salátáikat elkapkodják a piacon. Cikkünkben és videónkban bemutatjuk a lelkes őstermelőcsalád munkáját.

 

 

Nagy sikere van a kiskunhalasi Petrovics család salátáinak a piacon. Az elsősorban virágok termesztésével foglalkozó család a nagy kereslet miatt az idén kitolja a szezont a tépősaláták termesztésében. Fóliaházukban guggolva, szép sorban kézzel tépkedik le a kis leveleket. Két fajtát is termesztenek: az egyik világoszöld, míg a másik padlizsánlila színű.

 

Xandra tépősaláták
Xandra tépősaláták (fotó: Kristóf Imre)

 

Ezek itt tölgylevelű Xandra saláták. Nagyon kedvelik őket különleges ízük és lilás színük miatt is, ráadásul a barátnőmet is így hívják – avat be a salátatermesztés titkaiba Petrovicsné Kovács Kitti (képünkön). A másik kedvelt fajtájuk is különleges, szép világoszöld színű, fodros levelű.

 

Petrovicsné Kovács Kitti őstermelő
Petrovicsné Kovács Kitti őstermelő (Fotó: Kristóf Imre)

 

Ezek pedig a másik sorban Exographie, édes fríz saláták (lenti képünkön). Mindkét fajta tépősaláta, de lehet őket fejre is szedni, akkor 70 ilyen kis egyforma levélre esik szét. Mi folyamatosan szedjük őket, mert a fűtés hatására szép nagyra megnőnek a levelek, és mosottan, tálcába téve nagyon mutatósak.

 

Exographie tépősaláták
Exographie tépősaláták (Fotó: Kristóf Imre)

Ajándékmagokból indultak

Petrovicsék 15 évvel ezelőtt a Szabadföld újság mellékletében ajándékként kapott néhány szem salátamaggal kezdték a növénytermesztést, és kétkezi munkájukkal építették fel a ma már a megélhetésüket biztosító, 10 fóliaházból álló gazdaságukat.

Itt mindent önerőből, a saját két kezünkkel állítottuk össze. A fóliasátrakat is magunk készítettük, a mostaniak már 3 rétegből állnak, így nagyon jól szigeteltek. A melegvizes fűtés a lakásunkból jön, puffertartály osztja szét, és gégecsövekben vezetjük a talajon végig. Az öntözést pedig csepegtetőrendszerrel oldottuk meg – mutatja be a gazdaságát Pertrovics Gábor, az őstermelő család férfi tagja (képünkön), aki közben tovább invitál a növényházak között.

 

Petrovics Gábor őstermelő
Petrovics Gábor őstermelő (Fotó: Kristóf Imre)

 

Itt mindig van munka reggeltől-estig…

Ezeket a salátákat november közepén vetettük magról, és palántáztuk cserepekbe. Decemberben történt meg az ültetés, körülbelül 5 hete szedjük őket, és visszük a helyi piacra. Nézze csak, milyen jól érzi itt magát a növény! Mi állítjuk elő a földet is. A lerostált aprítékot (aminek a nagy darabjait elhasználjuk a fűtésre) szerves marhatrágyával összekeverjük, és egy kis perlitet is teszünk hozzá. A keveréket összedolgozzuk, és ilyen virágföldet állítunk elő – mutatja a kezében a morzsalékos szerkezetű barna talajt Gábor. Semmi műtrágya? – kérdezem.  A szerves anyagban jobban bízunk, ezért a növénytermesztésben semmilyen műtrágyát nem használunk.

 

Fóliaházas növénytermesztés
Fóliaházas növénytermesztés (Fotó: Kristóf Imre)

 

Vegyszermentesen

Nemcsak műtrágyát, növényvédő szert sem használnak Petrovicsék a saláták termesztéséhez. Így nagyobb a kézimunkaerő igénye, de megéri, mert ezért is keresik olyan sokan a terményeiket.

A salátáink tövében mindig vannak elhalt levelek. Ezeket szombatonként le szoktuk szedegetni, hogy nehogy elgombásodjon, illetve nehogy a levéltetű megtámadja. Ezek a fajták már rezisztensek a legtöbb kórokozóra, a peronoszpóra az egyetlen, amire figyelnünk kell. Azért is vannak nyitva a fóliaablakok, hogy a párás levegő miatt ne támadja meg őket. Nem szoktunk őket soha permetezni, ezért is keresik a vevőink a terményeinket.

 

Ifj. Petrovics
Petrovicsék gyermeke is besegít a retekszedésbe (Fotó: Kristóf Imre)