fbpx

Kyleo: tarlóápolás kétféle gyomirtó hatóanyaggal

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 23.

Nyáron, betakarítás után tudunk a leghatékonyabban védekezni az évelő gyomok ellen.

A fenyércirok, tarackbúza és nád a nyár végi, kora őszi időszakban (augusztus vége–szeptember) raktározza el az átteleléshez szükséges tartalék tápanyagot. A mezei acat és a sövényszulák a nyári virágzás időszakában mutatja a legnagyobb levélfelületet, ezért ilyenkor érdemes permetezni.

A Kyleo a magról kelő gyomok kelése és az évelő gyomnövények, továbbá fiatal cserjék és bokrok kihajtása után használható, felszívódó, totális hatású gyomirtó szer. A Nufarm gyári kombinációjának összetétele kizárja a két eltérő hatóanyag antagonizmusát, így látványosan gyors és tartós gyomirtó hatást lehet vele elérni az egynyári és évelő gyomok mindegyike ellen.

A permetlében lévő hatóanyagok a növény felszínére kerülve felszívódnak, és eljutnak a gyökerekhez is. A legtöbb egyéves gyomnövényen a hatás már 2-4 nap múlva, míg az évelőkön 7 nap után látható. A földfelszínen a növények sárgulása után teljes barnulás, kiszáradás következik be, miközben a gyökerek és rizómák károsodása is megtörténik.

A Kyleo a glifozát és a 2,4-D hatóanyagok gyári kombinációja, amely különleges adalékanyagának köszönhetően több mint a hatóanyagok egyszerű keveréke. Az innovatív készítmény hatása az évelő kétszikű gyomok ellen lényegesen gyorsabb a tisztán glifozát hatóanyagú termékekhez viszonyítva. A szerben alkalmazott adjuváns és a hatóanyagok optimális aránya kizárja a két eltérő hatóanyag antagonizmusát, így látványosan gyors és tartós gyomirtó hatást lehet vele elérni az egynyári és évelő gyomok mindegyike ellen. A két hatóanyag tankkeverékben történő alkalmazásához képest a Kyleo használata egyben kényelmes is.

 

Az innovatív formuláció kulcsa a különleges adalékanyag

A Kyleo formulációja egy növényi eredetű adalékanyagot tartalmaz. A Kyleo ebből a természetes eredetű adjuvánsból jelentős mennyiséget, 200 grammot tartalmaz literenként. A Kyleo a permetezést követő egy órán belül esőállóvá válik, ami lényegesen megnöveli a kezelés hatásbiztonságát.

A Kyleo használata különösen ajánlott az évelő kétszikű gyomnövények (mezei acat, szulákfélék, fekete üröm, csorbóka, fekete nadálytő, pitypang stb.) tömeges előfordulása esetén. A védekezést úgy kell időzíteni, hogy a magról kelő gyomnövények a virágzás állapotánál ne legyenek fejlettebbek, így nem keletkezik csíraképes mag az újabb termésből. A parlagfű a virágzat megjelenését követően ellenállóbbá válik a gyomirtó szerekkel szemben. Parlagfűvel fertőzött táblán ezért a virágzat megjelenése előtt javasolt elvégezni a gyomirtást. Az évelő gyomnövények akkor a legérzékenyebbek, amikor intenzív hajtásnövekedésben vannak. Az évelők esetében is fontos, hogy ne érleljenek magot, de ezek fejlettsége a 20-30 cm-es nagyságtól a virágzás végéig terjedhet. Így a megfelelő nagyságú lombozat elegendő hatóanyag felvételét teszi lehetővé ahhoz, hogy a rizómák, föld alatti hajtások lehető legnagyobb része elpusztuljon. A védekezésnél törekedni kell a lombozat teljes bepermetezésére.

 

A Kyleo javasolt dózisa tarlókezelésre 3,0–5,0 l/ha, melynek kijuttatásához 250–300 l/ha permetlé szükséges.

A gabona tarlóján kikelt, illetve kihajtott gyomnövényeket a készítmény gyorsan, körülbelül két hét alatt elpusztítja. Így már a védekezést követő 2. héttől megkezdhetők az őszi talajmunkák.

A Kyleóval a Nufarm egyedülálló megoldást dolgozott ki a tarlók kezelésére még különösen nehéz körülmények esetén is. A különleges és felhasználóbarát keverék versenyképes áron biztosít nagy hatékonyságot.

 

 

Gaál Orsolya
field marketing menedzser
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu