fbpx

„Nincs esély új KAP-ra 2022-re sem”

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 23.

Forrásvesztés lehet a vége

Az EU új Közös Agrárpolitikai rendszere még az annak alapját képező három fő jogszabály elfogadásával sincs kész. A másodlagos uniós jogforrások és a nemzeti jogszabályok elfogadása, és a kifizető ügynökség megfelelő felkészülése is szükséges, ráadásul ki kellene dolgozni és elfogadtatni az Európai Bizottsággal (EB) az új KAP alapját jelentő tagállami Stratégiai Terveket. Beláthatjuk, hogy mindezt lehetetlen 2022. január 1-jére – jelentette ki nemrég a magyar agrárminiszter. Nagy István szerint a forrásvesztés elkerülése érdekében elengedhetetlennek látszik, hogy az új KAP két éves átmeneti időszak után, 2023-ban induljon el.

 

Időt kell adni a gazdáknak

Nagy szerint az EB a Zöld Megállapodásban foglalt teljesíthetetlen környezet- és klímavédelmi előírásokat minél előbb rá akarja erőltetni a gazdákra. Ezért akarja blokkolni azt a tagállamok többsége. Akárcsak az Európai Parlament által is támogatott javaslatot, ami lehetővé tenné, hogy az új KAP csak 2023-ban induljon. – Mi elkötelezettek vagyunk a fenntartható mezőgazdasági termelés mellett, de megfelelő időt kell biztosítani a jogszabályok elfogadására és az új rendszerre való felkészülésre. Miután az uniós agrártámogatások kifizetése csak hatályos jogszabályok alapján lehetséges, a Bizottság felelőtlenségével végső soron a 2022-es agrártámogatások kifizetését kockáztatja – mondta Nagy István.

 

2023?

A következő hétéves uniós költségvetés és az ehhez kapcsolódó új Közös Agrárpolitikára vonatkozó uniós tárgyalások elhúzódása miatt már régóta egyértelmű volt, hogy az új KAP nem tud az új hét éves ciklus elején, 2021-ben elindulni. Ezért az Európai Bizottság tavaly ősszel egyéves átmenetre tett javaslatot. Eszerint a 2021-es évben még a jelenlegi szabályok szerint, de már az új uniós költségvetés terhére történhetnek az agrárkifizetések. Ezt a javaslatot módosítaná a tagállamok többsége és az Európai Parlament úgy, hogy az új KAP két év átmenet után, 2023-ban induljon. Miután a jelenlegi KAP idén év végéig van érvényben, kiemelten fontos az átmeneti rendelet mielőbbi elfogadása.