fbpx

Betett a forint a növényvédő szereknek: nagyot drágult minden

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 25.

Megjelent a NAIK AKI statisztikai jelentése a mezőgazdasági inputok áralakulásáról, és szomorú képet fest a termelők számára, még a hazai termelésű pétisó is drágult. Végül az árakat az euró, a dollár és a rubel árfolyama döntötte el.

Az előző év áprilisához viszonyítva a gombaölők és a rovarölők iránti kereslet alacsonyabb volt a tárgyhónapban, köszönhetően részben annak, hogy a gazdák még a koronajárvány kitörése előtt beszerezték a szezonhoz szükséges permetszereket, de annak is, hogy nagyon száraz (és hideg) volt időjárás, ami nem kedvezett a károkozóknak. Egyedül a gyomirtók iránt volt nagyobb érdeklődés idén áprilisban, mint egy évvel korábban. A gombaölők ára ennek ellenére nagyot emelkedett, de a többi vizsgált termék esetében is +4,7–11 százalékos volt a drágulás.

Szalkai Gábor, a Növényvédelmi Szövetség ügyvezető igazgatója így kommentálja az árváltozást: „Kijelenthetjük, hogy majdnem az összes növényvédő szer alapanyaga, illetve maga a késztermék külföldről érkezik hazánkba, ezért ne csodálkozzunk rajta, hogy ha a forint árfolyama az euróhoz képest év elejétől nézve 7-8 százalékot gyengül, akkor legalább ennyivel emelkedik a piacon elérhető növényvédő szerek ára. Több készítménynél 10-20 százalékos emelkedést is látni, ebben szerepe lehet annak, hogy a hazai a forgalmazó milyen készletekkel futott neki a szezonnak, mennyire működtek a beszerzési csatornái a határzár idején, és milyen árpolitikát szeretne megvalósítani. Válság idején az emberek hajlanak a felhalmozásra, ezt a kereskedők ki is használhatták. Maguk a növényvédőszer-gyártók is óvatosabbak lettek: igyekeznek megőrizni az anyagi egyensúlyukat, hiszen az új hatóanyagok, készítmények kifejlesztése egyre drágul az engedélyezés költségeinek növekedése miatt.”

A műtrágyák terén szintén az árfolyamhatás a legjelentősebb. Az adatokat elemezve feltűnő, hogy az orosz bányákra alapozott káliumműtrágya mennyire más árgörbét futott be, mint a növényvédő szerek. A rubel ugyanis a forinthoz képest 8-10 százalékot gyengült január elejéhez képest. A hazai pétisó viszont 4 százalékkal drágább volt, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt három hónap (január-március) értékesítései alapján az ammónium-nitrát mennyisége tizede volt a forgalmazott MAS volumenének a NAIK AKI adatai alapján.