fbpx

Mennyit segít majd a most érkező eső?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 26.

A hétvégén már elég sok eső jön, de vajon hol és mire lesz elegendő?

 

 

Miért is kell most a sok eső? A szántóföldi növények közt az őszi árpa virágzik, a búza a kalászhányás  fázisában jár. A repce – sajnos, kevés oldalhajtással és hamar – elvirágzott. Kapásnövényeink sokat fejlődtek az utóbbi napokban, a legtöbb helyen beálltak a sorok. A kukorica általában már a 3-5, a napraforgó pedig 4-6 leveles állapotban van. Az állományok állapotát természetesen döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó-képessége. Ahol az elmúlt két hétben esett legalább 15-20 mm eső, ott sokat javult a helyzet a március dereka óta tartó aszály után. Ahol viszont nem – elsősorban Győr, Budapest, illetve az Alföld déli térségeiben –, illetve ahol gyengébb a talajok vízháztartása, ott vontatott a friss kelések fejlődése, a kalászosok levélzete máris sárgul. A kukorica a szárazabb területeken mélyebbre növeszti a gyökerét, ami egy esetleges nyári aszályban még sokat érhet.

 

Az ország bő felén a kritikus 40% alatt van a növények számára hasznosítható vízkészlet a talaj felső 50 cm-es rétegében (2020. május 24. (%); forrás: OMSZ)

 

Áztató esőkre égető szükség van most. A termőföldjeink nedvességtartalma április eleje óta szinte állandóan a kritikus 40%-os érték alatt van a növény gyökérzetét érintő mélységben. A most következő napok szerencsére elég szép mennyiségű esőt hozhatnak – persze, területileg nem azonos eloszlásban. Az OMSZ szerint a hét második felében országos átlagban 5-15 mm eső várható. A záporos, zivataros jelleg miatt ebben nagy különbségek alakulhatnak ki: 5 és 30 mm között játszik majd az átlag.