fbpx

Nem számít a hazai aszály, kukoricaboom készül a világban

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 18.

A chicagói árutőzsdén pillanatnyilag 13 éves mélyponton van a kukorica árfolyama, forintban 37-38 ezret ér egy tonna. Ebben közrejátszik, hogy a koronavírus előbb a kőolaj árát rengette meg, majd a biodízelen és bioetanolon keresztül a terménypiacot is. Túl sok remény azonban a járvány elmúltával sincs az árak drasztikus emelkedésére, mivel az USA-ban 97 millió hektárra nőtt a kukorica termőterülete, és hatalmas rekordtermésre (406 millió tonna) készül, ahogy Brazília is, bár náluk a másodvetésű kukorica (safrinha) hozama a vártnál alacsonyabb lett, így az össztermés 101 körül várható az USDA szerint.

 

Az Egyesült Államok hagyományosan Kína legnagyobb beszállítója, még a vámháborúval terhelt 2019-es évben is 309.500 tonna gabonafélét exportált Kínába, szemben a brazil 68.550 tonnával. A brazil kukoricaimport mennyisége az elmúlt öt év átlagában mindössze a harmadát tette ki az USA-ból érkező mennyiségnek. Össztermésük átlagosan a 28%-a az amerikai eredménynek, míg szójából néhány éve átvették az Egyesült Államoktól a vezetést, és idén már 9 százalékkal több szójára van kilátás a dél-amerikai országban, mint az USA-ban.

A brazil reál idén 30 százalékkal leértékelődött a dollárral szemben, de ettől Peking még nem kapott kedvet a kukoricavásárláshoz. Nem így a szója esetében, ahol az értékcsökkenés az brazil árut nagyon versenyképessé tette, főként annak fényében, hogy Amerikában tavaly 20 százalékkal kevesebb szója termett az időjárási viszontagságok miatt, így jóval kevesebb is volt az árualap.

A vonzó árak és bőséges készletek kedvezni fognak az Egyesült Államoknak a Brazíliával folytatott versengésben a kukorica kínai piacán. Az USA becslése szerint az Egyesült Államok 2020–21-es kukoricakészlete 84,3 millió tonna lehet, ez az elmúlt 33 év legmagasabb értéke. Az amerikai export várhatóan több mint 20 százalékkal növekszik, elérheti a 54,6 millió tonnát. Brazíliában viszont a tavalyi rekordkivitel után alacsony a készlet, ezért az jól értékesíthető a belpiacon is (az árak 5 százalékkal haladják meg a júliusi chicagói kötéseket).

Mindeközben Európában tombol az aszály (Spanyolországot kivéve), és bár a trendek hasonlóak, mint az USA-ban, nem mondható rossznak a kukorica ára (58 ezer Ft/t). Nagy kérdés, hogy a fentiek után mennyi esélye van így maradni, főként, hogy Ukrajna is 39 millió tonnás mindenkori rekordra készül.

 

 

CÍMKÉK kukoricaexport