fbpx

250 ezer hektáron Cruiser-es repce?! Van, aki megteheti Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 május 18.

A lengyel repcetermelőkre a jelek szerint nem vonatkoznak az uniós szabályok: a 2020. őszén is alkalmazhatnak a vetőmagok csávázására neonikotinoidos anyagot, azaz a Cruisert.

Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter a fennálló uniós tiltás ellenére engedélyezte a Syngenta neonikotinoidos védőanyagának alkalmazását a repcemagokon – írta meg a topagrar.com. Ardanowski ezzel a lengyel fehérje- és olajosnövény szövetség igényére reagált, amelyik szükséghelyzeti engedélyt kért, mivel ennek hiányában tetemes rovarkártételtől és terméskieséstől tartott.

 

A Cruiser OSR 322 hatóanyaga a neonikotinoidok közé tartozó tiametoxám, ami a repce legnagyobb felvevőpiacán, Németországban már 2013 óta be van tiltva. Az EU 2018-ban engedélyezte utoljára a neonikotinoidok felhasználását csávázásra, így Magyarországon is 2019-ben arattunk utoljára olyan repcét, amelyet Cruiserrel vontak be.

A felmérések szerint 2018-ban a nem csávázott állományokban a repcék gyökérzetén 50-80 százalékos károsodást figyeltek meg a lengyelek, ami megismétlődött 2019-ben is, amellett a repcebolha levélkártétele is jelentős volt.  Mindez erősen csökkentette a növény ellenállóképességét és terméseredményeit. Ezért Lengyelország már az előző években is kért szükséghelyzeti engedélyt a neonikotinoidos csávázásra, amit korlátozott területen engedélyezett is a hatóság. Idén 250.000 hektárnyi területre kapták meg az engedélyt a vetőmagforgalmazók, ami már számottevő méret.

Hazánkban hamarosan mintegy 300 ezer hektáron arathatjuk a növényt, vetésekor a ciántraniliprol tartalmú Lumiposa csávázóanyag vált be. Tekintve a hiányt, az olcsóbban és biztonságosabban előállított lengyel termés is gond nélkül értékesíthető lesz az európai piacon.