fbpx

Nyakunkon a tengeri

Írta: MezőHír-2020/10. lapszám cikke - 2020 október 07.

A tavalyi után már kisöpörtünk, most érkezik a napraforgó, de van, aki már a kukoricát is vágja, mert van hová vinni nedvesen is. Milyen kukoricaszezonra számíthatunk? Milyen árakra? Aktuális kérdések kombájnra szálláshoz e havi cikkünkben.

Kezdjük azzal, hogyan alakult a kukorica exportja a mögöttünk lévő időszakban, mert meggyőződésünk, hogy a trendek folytatódni fognak.

Az elmúlt hónapokban ugyanis azzal volt tele a piac, hogy hová lett a tavalyi kukorica. Elsősorban az export növekedése szívta ki a tavalyi – amúgy is szokatlanul alacsony – készleteket az országból. A 2019. évi egyharmados exportugrás után 2020 első félévében ugyanis csaknem ötven százalékkal (48%) nőtt az előző év azonos időszakához képest a kivitel. A kukoricaexport legnagyobb arányban Olaszország (27%), Ausztria (21%) és Németország (17%) felé indult el. Eközben az import drasztikusan (mintegy 70%-kal) elmaradt az egy évvel korábbi szinttől, ami alátámasztja azt a véleményünket, hogy a gazdák gyakran tesznek félre a raktár sarkába „befektetési vagy tartalékolási céllal” pár ezer tonna kukoricát. Így az olyan helyzetben, mint a mostani is, lesz egy kis „zsebpénzük”. Szóval, nem kell sokáig érvelni, miért várjuk üres raktárral és tele vágyakkal az új termést.

 


1. táblázat. Kukoricaexport, vetőmag nélkül, az első hat hónapban. Forrás: KSH


2. táblázat. Kukoricaexport, vetőmag nélkül. Forrás: KSH

 

A kukorica áremelkedéséhez nem csak a saját kínálatának szűkülése, hanem a helyette felhasználható termények (például az árpa) készletcsökkenése is hozzájárult, és ennek hátterében is a kivitel ugrásszerű növekedése húzódik meg. Megerősítjük: az Erste Agrár Kompetencia Központ várakozásai szerint a kukoricaexport emelkedő trendje az új terméssel is fennmarad. Csúcstermés ide vagy oda, ez kedvező az árak fenntarthatósága szempontjából.

Nemzetközi helyzet

Az idei globális kukoricatermés újabb történelmi rekord lesz. Rekordot várnak az USA-ban, de gyakorlatilag minden fontos termelőtérségben hasonló a helyzet (pl. EU, Ukrajna, Oroszország, Brazília, de még Kína is). Ehhez azonban gyorsan hozzá kell tenni azt, hogy a felhasználás is csúcsra ugrik. Így a készletszint csak jelképesen emelkedik, emiatt pedig a piac érzékenyebben reagál minden hírre. Ez az érzékenység ebben az évben amúgy is fokozott, hiszen a koronavírus globális tombolása miatt több a bizonytalanság a piaci várakozásokban. A kukorica világpiaca is élénkül, mintegy 8 százalékkal. Számunkra ebben a legfontosabb, hogy Ukrajna várhatóan tovább fokozza exportját, az EU pedig hozza a szokásos importját. Az Európai Unió takarmánykukorica-importjának már közel kétharmada Ukrajnából érkezik. A legtöbbet ebből Spanyolország, Hollandia, Portugália és Olaszország veszi meg. Az EU-ban a takarmánycélú hasznosítás során több kukoricát, illetve kevesebb búzát és árpát fognak várhatóan felhasználni. A fő kérdés tehát az, ha ilyen kedvezőek a terméskilátások, akkor miért emelkednek az árak? A válasz: egyrészt azért, mert a kereslet az elmúlt hetekben szintén élénkülni kezdett. Másrészt, mert az olajárak is emelkedtek, amire viszonylag érzékenyen reagál a kukoricapiac. Épp emiatt számolunk azzal, hogy az előttünk álló napokban kissé lefelé fordul a tőzsdei kukoricaár, de az emelkedő trend nem tűnik el. Az időjárási aggodalmak persze gyakran ütik fel fejüket, de a jó terméskilátásokat nem rontják érdemben.

 


1. grafikon. Újabb csúcs, termelésben és felhasználásban egyaránt, millió tonna


2. grafikon. Az utóbbi hetekben Chicagóban felfelé megy a kukorica ára, míg a búzáé már oldalaz

 

Az elmúlt napokban egy rendkívüli körülmény is lökött egyet a kukorica árán. Ez pedig az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. A németek a leginkább felkészültek a sertéspestis elleni védekezésben. Folyamatos náluk az intenzív vadászat (csak az érintett tartományban 100 ezer vaddisznót lőttek ki a 2019/20-as vadászati szezonban), a hőkamerás határfigyelés, és épp elkezdték a határkerítés építését, amikor beütött a krach. Egy elhullott nőstény vaddisznó erősen lebomlott tetemében találták meg a kórokozót a keleti határ mentén (6 km-re a lengyel határtól, 30 km-re a legközelebbi fertőzött teleptől), amit további öt követett néhány napon belül. Tehát már biztos, hogy nem marad egyedi az eset. Mivel a nőstények csoportokban élnek, nagy valószínűséggel a csoport többi tagja is elkapta a kórt. A tetem állapota alapján már hosszú hetekkel ezelőtt jelent meg a vírus német területen. Nagy volt a valószínűsége annak, hogy további elhullott vaddisznókra fognak bukkanni. Véleményünk szerint nem nagy számban és kis területiszórásban. Ez azonnal exportnövelési reményekkel töltötte el az amerikai sertéstartókat, ami nemcsak a sertés, hanem a kukorica és szója árát is felrántotta. A történet lényege: arra számítanak, hogy a német sertéshús ki lesz tiltva legalább 12 hónapra legnagyobb távol-keleti piacairól, így nagyobb tere lesz az amerikai terméknek. A lelkesedés azonban több okból is túlzott. A németek helyére a spanyolok, a dánok, a hollandok is pályáznak. Első körben ugyan nem sikerült elérniük távol-keleti partnereiknél a regionalizációt, de nem adják fel. Addig is piaci intervencióban, saját erős megoldásban gondolkodnak, és keresik a felesleg csökkentésének módjait. Brandenburg ugyan jelentéktelen a sertéstartás szempontjából, de az immár hat eset miatt nem sikerült területi korlátozást elérni.

 


3. grafikon. Az EU27 kukoricatermése (ezer tonna). Forrás: DG AGRI

 

Amúgy, a koronavírus-járvány miatt a német húsipar már jelentősen visszafogta termelését, így a feleslegek kisebbek, mintha a krach tavaly történt volna. Az árkilátások is kedvezőek a kukorica piacán. Az európai piacon is lassan emelkedő árakra számítanak az előttünk álló hónapokban.

Az Európai Unióban idén a tavalyinál majd két százalékkal kisebb területen, 8,7 millió hektáron vetettek takarmánykukoricát. A termés azonban így is eléri az elmúlt évi 70 millió tonnás szintet. A közösség importja várhatóan ismét 18,4 millió tonnás lesz.

 


4. grafikon. Felvásárlási átlagárak Ft/kg-ban. Forrás: KSH

 

Itthon is rekordközeli termés lesz

A vénasszonyok nyara, aminek napjait most éljük, kifejezetten kedvez a még lábon lévő terménynek. A kukoricatáblák is szép képet mutatnak. Az idén 989 ezer hektáron került a földbe takarmánykukorica, ami némileg meghaladja a tavalyit.

Fentiek alapján, az idei év eddigi áremelkedései mögött a kukorica és a helyettesítő gabonafélék alacsony készletszintje volt a döntő mozgató, leginkább a szárnyaló export okán. Jelenleg mintegy 10 százalékkal vagyunk a tavalyi árak felett. A NAIK AKI adatai szerint a 36. héten 45,7 ezer forint volt a takarmánykukorica átlagos felvásárlási ára. A fent említett német piaci krízis azonban felfelé tolta a 37-38. héten a világpiaci árakat, ami várhatóan nálunk is le fog képeződni. A hazai kilátások vizsgálatakor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nálunk igen magas a hazai feldolgozói kapacitás. Ez biztos piacot jelent a kukoricánknak, egyben stabilizálja és gyakran a térségben jellemző felett tartja az árakat. Az Erste Agrár Kompetencia Központ várakozásai szerint a kukorica ára az előttünk álló hetekben megtorpanhat, akár kissé csökkenhet is, de az év végéhez közeledve, a jövő év első hónapjaiban további lassú emelkedést fog mutatni.

 

SZERZŐ: FÓRIÁN ZOLTÁN VEZETŐ AGRÁRSZAKÉRTŐ • ERSTE AGRÁR KOMPETENCIA KÖZPONT