fbpx

Óriási rekorddal zárhatja a gazdasági évet Európa

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 10.

A török igények megugrása és a kiváló európai termés az oka.

 

 

Az EU kukoricakivitele a 2019/20-os gazdasági évben történelmi csúcsot dönthet. Nem lesz sokkal rosszabb az idei év sem. Románia és Franciaország a legnagyobb kukoricatermelő és -exportőr az unióban, a harmadik országokba szállított európai kukoricamennyiség 21-21 százalékát mondhatják magukénak. Az USDA szerint az európai termelésnövekedés egyik oka, hogy a repcéről egyre inkább más szántóföldi növények, leginkább kukorica termelésére állnak át a gazdálkodók.

 

 

Hova megy?

Búzából és kukoricából bőséges az EU ellátottsága, de mindig kérdés, hogy milyen feltételekkel tud a Közel-Keletre és Észak-Afrikába szállítani. Törökország az unió legfontosabb célállomása kukoricából (25%-os exportrészesedéssel), ezt követi Egyiptom (22%). A rendeltetési helyek viszonylag állandóak maradtak az elmúlt 20 évben, ám az első tíz országba exportált mennyiség drámai módon megnőtt.

Tavaly Törökország európai kukorica iránti kereslete 139 százalékkal bővült egy, az élelmiszer-áremelkedés elleni küzdelemről szóló elnöki rendelet következtében. 2019. január 16-tól kezdve a törökök nulla importvámmal vásárolnak nagy mennyiségben gabonaféléket (búzát, árpát, kukoricát, rizst) és hüvelyeseket. Ennek is köszönhető, hogy az EU összes kukoricakivitele a 2019/20-as gazdasági évben rekordszintű, 4,5 millió tonnás eredményt érhet el.

Az USDA elemzői szerint az idei aratásból is bőven jut majd exportra, a 2020/21-es gazdasági évi kivitel csak egy hajszálnyival marad majd el a most várható csúcstól.