fbpx

Ez az eső még nem életmentő

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 01.

Hetek óta egyre inkább várja az esőt a mezőgazdaság. Bár a növénytermesztés számára kimondottan kedvezőtlen, száraz, hajnalonként gyakran hideg időjárású periódus véget ért, az eddig lehullott csapadék mennyisége az ország döntő részén a remélttől jócskán, a szükségestől pedig súlyosan elmaradt: az aszály nagyon lassan enyhül, és nem várható, hogy a szárazság megszűnik.

Tovább szomjaznak

A múlt heti erős, sokfelé viharos szél főleg az Alföldön a talaj száraz felszínét többfelé elsodorta, és bár északkeleten voltak kisebb záporok, s vasárnap délnyugaton is hullott némi eső, ez az 1 mm-t sem érte el. A hétfőn-kedden átvonuló záporos csapadékzóna az ország középső sávjában zivatart is hozott, de az elmúlt tíz napos csapadékösszeg ezzel együtt sem haladta meg a 10 mm-t. Itt-ott adódott ennél több, de az ország túlnyomó része szárazon maradt, vagyis az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége mintegy 20-40 mm-rel marad el a sokéves átlagtól. A talaj felső 20 cm-es rétege, ahonnan a már elvetett napraforgó és kukorica magok is kelni próbálnak, a növények számára hasznosítható vízmennyiségnek mindössze 16-30%-át tart tartalmazza, csak délnyugaton és a keleti határszélen vannak nedvesebb területek. A mélyebbre lenyúló gyökérzetű őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, de az elmúlt két hétben a 20-50 cm közötti réteg is sokat veszített nedvességtartalmából.

Kórokozók és különbségek

A növényeknek mielőbb legalább 20-40 mm csapadékra, mindenütt csendes esőre lenne szükségük. A gyümölcsfák közül az alma, a birs és a dió virágzik még. Az egyetlen öröm az ürömben, hogy a száraz idő a legtöbb növényi kórokozó terjedésének sem kedvezett. A csapadékosabb, nedvesebb idő beköszöntével persze ezek hirtelen elszaporodását is elhozza majd…

A meteorológusok szerint a következő egy hétben folytatódik a változékony időjárás, több-kevesebb csapadékkal. Május 1-jén országszerte várható eső, helyenként zivatar, majd szombaton csak elszórtan, vasárnap ismét sokfelé várható csapadék. A jövő héten újra csökken, de nem szűnik meg a csapadék esélye. Összességében vasárnap estig 5 és 15 mm várható területi átlagban, bár a záporos jellegből adódóan nagyobb területi különbségek valószínűek.

 (forrás: OMSZ)