fbpx

Ne kiabáljuk el, de úgy fest, idén lesz elég!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 30.

700 hektárra négy probléma

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs, ami hajtatott (fóliás) termesztéssel már akár április elejétől a vásárolható, és a szezonja június közepéig tart. Szomorú ugyanakkor, hogy bár hazai termőterülete 2008 és 2015 között 500-ról 800 hektárra emelkedett, az utóbbi években folyamatosan csökken: ma már a 700 hektárt sem teszi ki. Ez egyrészt a kétéves állományok felszámolása miatt van – sokan a kétéves technológiát egyévesre váltották és közben csökkentették a területeiket is. A másik ok a munkaerő hiánya; a harmadik az olcsó, importált termékek által kikényszerített erőteljes árverseny is; a negyedik a szamócatermesztéssel foglalkozó termelők fogyatkozása.

Így éri meg

A hazai 700 hektárról évjárattól függően 10-20 ezer tonna közötti mennyiséget szüretelnek a gazdák. A szamóca a leginkább tőke- és élőmunka-igényes gyümölcsfaj: szabadföldi termesztéssel az éves hektáronkénti termelési költsége 5-10, hajtatott termesztéssel akár 15-40 millió forint is lehet. Szabadföldi körülmények közt 10-15, fóliában 20-30 t/ha fajlagos hozam felett válik gazdaságossá – vagyis komoly szaktudást és magas fokú technológiai precizitást igényel. Hazánkban egyébként a termőfelület mintegy 40%-án szabadföldön, 60%-án pedig valamilyen takarás alatt termesztik.

Bírták a szeszélyes tavaszt

Idén a kilátások biztatóak: a FruitVeb szakemberei normális-jó terméssel számolnak, és ennek megfelelően egy szélsőségektől mentes szezont várnak. Ugyanakkor azt is jelezték: egy esetleges drasztikusabb, váratlan időjárás-változás egy hét leforgása alatt megváltoztathatják ennek az érzékeny gyümölcsnek a termésmennyiségét, -minőségét, s ezzel a piac helyzetét – persze negatív és pozitív irányba egyaránt. Az ültetvények eddig elegendő napfényt és meleget kaptak, és a tavaszi aszály sem érintette igazán, hiszen teljes egészében öntözött kultúráról van szó. Emellett fagyok a fóliás állományokban nem okoztak érdemi károkat, igaz, a szabadföldi állományokban 20-30% körülire becsülhető a virágkárosodás. A későbbi érésű, virágzású fajtáknál és az enyhébb lehűléseket elszenvedett termesztőkörzetekben ennél mérsékeltebb a virágkárok mértéke.

(forrás: FruitVeb)

CÍMKÉK fóliaszamóca