fbpx

Hektikus az idei spárgaszezon

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 24.

A friss hazai spárga már kapható a piacokon és üzletekben. A termesztők bevételkiesésre számítanak az éttermek és szállodák leállása miatt, de az időjárás sem kedvezett a növénynek. A kiváló minőségű magyar spárgát normál esetben nagyrészt Németországban és Svájcban értékesítik.

Hazánk üzemi spárga termőterülete mintegy 1570 hektár, az éves termésmennyiség pedig jellemzően 5000 tonna körüli. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (58%) és Csongrád (29%) megyében találhatók, de kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is.

Az idei évben a késő tavaszi fagyok a spárgát sem kímélték, így összességében az átlagosnál kisebb mennyiségre számítanak a termelők, de még ennek a betakarításával és értékesítésével is komoly gondjaik vannak. Becslések szerint mintegy 30 százalékos a terméskiesés, olvasható a Store Insider cikkében.

A spárga a tavaszi időszakban az egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti termék. Az enyhe télnek köszönhetően ebben az évben korán, már március elején kezdődött a fóliával takart, úgynevezett halványított (fehér) spárga betakarítása. A spárga fő piaca Németország és Svájc. A járványhelyzet ellehetetlenítette a piacindítást, a megrendelések elmaradtak, valamint kezdeti szállítmányozási problémák is akadtak. Emellett ráadásul többször is súlyos fagykár érte az állományt. A hektikus szezont még az is nehezítette, hogy a zömmel erdélyi magyar, illetve román szedőmunkások hazamentek, és nem tudtak visszajönni. A több ok együttes hatásaként már most látható, hogy egyes területeken a spárga 30 százaléka nem lesz betakarítható, így súlyos piaci veszteséggel kell számolni. Ez sajnos már most kihat a zöldspárga-értékesítésre is, és ugyanúgy, mint a gombánál, a HORECA szektor leállása is a fő okok között szerepel. A munkaerő-problémákat a cégek igyekeznek kezelni, és a más ágazatokból ideiglenesen felszabadult munkaerőt nehéz betanítani a spárga szedésére.

Hazánkban ugyan az elmúlt években folyamatosan emelkedett a spárgafogyasztás, még így is nagyon alacsony mértékű a nyugat-európaihoz képest. Jelenleg itthon mintegy negyed kilogramm/fő az éves fogyasztás. Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, ahol 1,7 kilogramm/év.

A spárga tele van rosttal, vitaminokkal, kevés a kalóriaértéke, ráadásul az elkészítése is egyszerű. Fogyókúrához, méregtelenítéshez, de hajunk, bőrünk és körmünk szépségének és egészségének megőrzéséhez is hatékonyan hozzájárul. Kifejezetten gazdag A-, C-, E-, K-, és B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, illetve káliumban is. A szárat jól emészthető rostok alkotják, amelyek segítik a bélműködést és az emésztést.