fbpx

Állományszárítás és kipergéscsökkentés

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 25.

Mára az állományszárítás mellett a ragasztásos technológia általánosan elterjedt, szerves része lett a pergő magvú kultúrák termesztésének, nemcsak nedves évjáratokban. Nem csoda, hiszen így a termés 10-20%-a, bizonyos esetekben akár 30-50%-a is megmenthető.

Az Arysta betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

A FÉLIGÁTERESZTŐ MEMBRÁN MEGVÉDI AZ ÉP SZÖVETEKET

Az Elastiq Ultra hatását leginkább a repce példáján keresztül lehet bemutatni, ahol a készítmény megakadályozza a korábban beérő becőkből a szemek kipergését. Nappal a napfény és a hőmérséklet-emelkedés hatására a repce párologtat, ami a sejtek vízvesztését és a becők száradását, térfogatuk csökkenését eredményezi. A reggeli harmat vagy csapadék hatására azonban az érésben lévő becők szövetei visszanedvesednek, a becők térfogata megnő. A többször megismétlődő folyamat a becőket összetartó varratok rugalmasságának fokozatos elvesztését eredményezi, és végül azok szél, eső vagy mechanikai hatásra felpattannak, a bennük lévő érett szemek pedig végső soron kiperegnek. Ugyanez a folyamat játszódik le a borsó esetében is.

Az Elastiq Ultra által létrehozott féligáteresztő latex membránburkolat viszont megakadályozza a repcebecők és borsóhüvelyek nedvesség hatására bekövetkező rendszeres térfogat-változtatását, így azok varratai épek, a becők és hüvelyek maguk pedig rugalmasak maradnak: az őket érő mechanikai hatásokra kevésbé lesznek érzékenyek, a magvak pedig kevésbé peregnek ki.

Cégünk „testreszabott Elastiq-os” technológiákat kínál, alkalmazkodva a különféle repce- és borsóterületek kezelési igényeihez. A veszteségmentes betakarítás kulcsát megtalálja a UPL OpenAg (Arysta) által kínált csomagokban.

A UPL OpenAg (Arysta) által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce és borsó kezelésére elegendőek:

• Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 l Elastiq Ultra+2 l Silwet Star)

– Gyommentes és egészséges állományban, kíméletes szárításra és ragasztásra, a betakarítás előtt 3-4 héttel kijuttatva.

• Kapazin – Elastiq Ultra csomag (15 l Elastiq Ultra+80 l Kapazin)

– Felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására, 10-14 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

– A kezelést repcében akkor végezzük el, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60%-abarna színű. – Felhasználása vetőmag-előállítás során nem javasolt.

• Sunflex csomag (20 l Sunex 40 EC+10 l Elastiq Ultra+2 l Silwet Star)

– Gyors állományszárítás, mérsékelt elsodródási veszély, 7-12 nappal a betakarítás előtt kijuttatva.

– Ha a kezelendő terület egynyári gyomnövényekkel közepes mértékben fertőzött.

– A kombináció kijuttatását akkor kell elvégezni, amikor a becők 75-80%-a aranybarna, a bennük lévő magok már barnák és kimorzsolhatók.

• Solaris – Elastiq Ultra csomag (40 lSolaris+15 l Elastiq Ultra)

– Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva. Légi kijuttatás esetén az elsodródás gátlására további adalékanyag használata nem szükséges.

– A kezelés optimális időpontja akkor van, amikor a becőkben lévő magok már barna színűek, kimorzsolhatók, nedvességtartalmuk 35-40%-os.

• Solaris – Silwet csomag (40 l Solaris+2 l Silwet Star)

– Felgyomosodott, robusztus állományok gyors állományszárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

A diquat-dibromid hatóanyag európai uniós felhasználási engedélyének visszavonása miatt a Solaris a nagy- és kiskereskedelmi raktárakból 2019. november 4-ig értékesíthető. A szer felhasználása 2020. február 4-ig engedélyezett.

SZERZŐ:
VALOVICS ATTILA
FEJLESZTŐMÉRNÖK