Hét hete szomjazik a hazai föld

Lényegében március második fele óta alig esett, a talaj országszerte nagyon sokat vesztett a nedvességtartalmából, főleg a fölső réteg – írja friss elemzésében az OMSZ. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg már az ideális érték alá csökkent, így a növények bár még találnak nedvességet a talaj mélyebb rétegeiben, de optimális fejlődésükhöz ebben a kritikus időszakban ez nagyon kevés. A hetedik hete tartó szárazságban 50-60 mm csapadékhiány gyűlt össze az átlaghoz képest: az őszi vetések számára ebben az időszakban lenne a legfontosabb a jó vízellátottság, a tavaszi vetések pedig ilyen száraz talajban nem tudnak kikelni. A hosszabb távú, így bizonytalanabb számítások szerint a jövő héten végre délnyugatira fordul térségünkben az áramlás, mellyel talán már érkezik majd csapadék is a hó legvégére.

Kedvező az, hogy a hőmérséklet csütörtöktől gyorsan emelkedett, megszűntek a hét eleji károkozó hajnali fagyok, a legmelegebb órák hőmérséklete pénteken már 25 fok körül alakult. A hűvös és száraz északkeleti szél viszont a talajt tovább szárította. Az őszi kalászosok a szárbaindulás, az őszi káposztarepce pedig a virágzás fenológiai fázisában jár. Ezek a növények ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a csapadékhiány egyre érzékenyebben érinti őket. Ha továbbra sem érkezik számottevő eső, és a levegő páratartalma is a mostani alacsony értékeken marad, a száraz időben a repce a kelleténél hamarabb elvirágzik, ezért nem kötődik jól. A múlt heti hajnali fagyok is károsították a már virágzó állományokat, bár egy-egy kedvezőtlen napot még kihever a növény. A kapás növények vetéséhez a talaj hőmérséklete már elérte az ideális értéket, a jó magágyhoz azonban nedvességre is szükség lenne. A napraforgó vetése már javában zajlik, és egyre több helyen vetik a kukoricát és a burgonyát is.

Most mindenki a jövő hetet várja, amikor hosszú idő után, végre délnyugatira fordul térségünkben az áramlás, mellyel már egyre nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk. Szerdától már van esély komolyabb esőre.

alma aszály kukorica repce szárazság talaj