fbpx

A technológiánk valóban azt tudja, amit ígérünk!

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 16.

E havi cikkünkben az eddigiektől eltérően új témakört vettünk górcső alá. A terményszárítás, -tisztítás témakörében az aktuális piaci helyzetet, fejlesztési lehetőségeket, irányokat Gergely Sándor cégvezető, a PETKUS – Közép-Európa Kft. szakembere vázolta.

Több mint másfél évszázados múlt

Mit érdemes tudni magáról a PETKUS márkáról, anyacégről és a hazai cégtörténetről?

– A cikk kereteibe nem fér bele a cégtörténelem részletes bemutatása, de annyit a kezdetekről azért érdemes megemlíteni, hogy a PETKUS cég már az 1800-as évek közepétől jelen van a piacon, az első termékek között kalmárrosták, tisztítógépek, vetőmag-feldolgozó gépek szerepeltek. Napjainkra a cég, illetve a cégcsoport már egy globális márka, a világ minden földrészén jelen vannak a kulcsrakész telepeink. A PETKUS Technologie GmbH mellett a cégcsoporthoz tartozik a ROEBER Institut, mely a fejlesztésekért (legkorszerűbb vetőmagüzemi berendezések, optikai válogatók, innovatív csávázógépek, precíziós magfeldolgozó technológia stb.) felel, a SELECTA, amelyik kifejezetten aprómag-feldolgozásra, tisztításra specializálódott, illetve az MMW, amely a takarmány- és malomipar feldolgozógépeit gyártja. A SIMEZA pedig a szemesterménysiló-tárolók gyártását adja a komplett rendszerhez. Így lett a cég tulajdonképpen full-liner ezen a területen, az egyes gépek eladásától akár a kulcsrakész telepi megvalósításig.

Hazánkban az elmúlt évtizedekben is jól csengett a vállalkozás neve, a rendszerváltás előtt és után is. A PETKUS Technologie GmbH a hazai díleri eladási rendszert 2012-től változtatta meg saját képviseleti rendszerre, itt dolgoztunk mi is több kollégával, ahol a magyarországi és közép-európai eladásokat segítettük. 2015-ben ezeken az alapokon alakult meg a PETKUS – Közép-Európa Kft., 100%-os PETKUS-tulajdonban, nem jogutódként, de még nagyobb ívű célokkal. A német anyacég ezzel a változtatással kívánja még közelebb vinni a végfelhasználókhoz a technológiát és a szaktudást ebben a régióban. Emellett segítjük a cég ukrán leányvállalatának tevékenységét is elsősorban tervezési és tanácsadói feladatokban. Az anyacég elégedett a kitűzött célok megvalósításával – azon dolgozunk, hogy a hazai és a közép-kelet-európai piacok meghatározó szereplőjeként továbbra is sikeresek legyünk, növeljük és segítsük a közvetlen gyári eladásokat is. A létszámunk jelenleg 8 fő: az ügyvezető koordinálása mellett rajtam kívül egy értékesítésvezető kolléga az, aki a direkt gyári szakmai kapcsolattartást biztosítja, két szervizes, egy régiós kontroller, egy irodavezető asszisztens, továbbá a technológus-tervező és építész-tervező kollégák, mivel ma már tervezési előkészítés nélkül nem lehet felelősen kiajánlani és szerződni projekteket. Az én feladatom elsősorban a direkt értékesítés, valamint a környező országok szakembereivel a kapcsolat tartása, a helyes műszaki specifikáció és korrekt eladás segítése.

Dinamikus fejlesztési szándék

Mennyire támaszkodik a cég az itt szerzett tapasztalatokra a fejlesztések során?

– A PETKUS folyamatosan számos innovációval jelentkezik a piacon, mindig is jellemző volt a cégre ez a dinamikus fejlesztési szándék. S bár a jelenléte globális, a piacok különbözősége miatt nagyon sok helyspecifikus megoldással kell rendelkeznie. Ebben a munkában fontos volt számukra-számunkra a beruházói tapasztalatok beépítése a fejlesztési folyamatokba, emellett pedig a környezetvédelem és az energiahatékonyság szem előtt tartása. A PETKUS márkanév ma is jól cseng azok között, akik a terményfeldolgozó technológiák, tisztítás, szárítás, vetőmag-feldolgozás feladataira keresnek megoldást. Ez a gabona, aprómag, repce, olajosmag, kukorica stb. feldolgozását is teljes körűen felöleli. A felhasználók egyre komplexebb megoldásokat várnak tőlünk – és persze a versenytársaktól is –, így az alacsony hőfokú szárítástól a kukoricaszárítás magasabb hőfokú megoldását is tudniuk kell a szárítóberendezéseknek. Egy tisztítógéptől is elvárják a megfelelő minőséget, kapacitást, felhasználási rugalmasságot. Látjuk, hogy az elmúlt 20 évben például a betakarítógépek mekkora fejlődésen mentek keresztül – így a termények feldolgozásánál sem szabad, hogy szűk keresztmetszet jelentkezzen. Ma már – a hazai piacon –az átadott szárítóknál átlagosan a 1520 t/óra teljesítménnyel számolhatunk, tisztítóknál nagyságrendileg 50 t/óra ugyanez az adat – ezek a fejlődés eredményei.

Fokozódó környezetvédelmi elvárások

Milyen kihívások jellemzik napjainkban ezt az ágazatot?

– Manapság nagyobb szerepet kap a környezetvédelem kérdése egy beruházásnál, mint korábban. Por- és zajkibocsátás szempontjából is meg kell felelni a jelentősen megemelkedett elvárásoknak, mindemellett az energiatakarékosság is fontos szempont. Ma már egy modern szárító szigetelt és hővisszanyeréses rendszerrel ellátott, vagy olyan alternatív fűtési lehetőségeket is tudni kell használni, mint az indirekt szárítás vagy faaprítékos szárítás stb. Minél jobban csökkenteni kell a gázfelhasználást – persze tény, hogy amíg a szabályozók erre nem feltétlen kényszerítik rá a felhasználókat, addig a gazdák leginkább a hagyományos szárítókat preferálják, és nem vállalják be az alternatív megoldások esetenként jelentősen nagyobb bekerülési költségét. De változhat ez a helyzet, elég csak arra gondolni, hogy pár éve a Bábolna szárítók működési engedélyeit nem hosszabbították meg, és ez milyen értékesítési dömpinget hozott a piacon: akkor már muszáj volt mindenkinek továbblépnie. Most inkább arra érdemes figyelni, hogy ezek az új megoldások szükség esetén bármikor hozzákapcsolhatók legyenek a már meglévő rendszerekhez, tehát kompatibilisek legyenek egy új helyzetben is a kiegészítendő elemekkel. Ezekre az utólagos korszerűsítésekre, bővítésekre a PETKUS mindenben felkészült. Csehországban például építettünk már olyan szárítóüzemet, amelyikben nincs is gázégő, hisz a biogázüzem hulladékhőjét használják fel például a szárításnál. Magyarországon például faaprítékos fűtésrásegítés valósult már meg, illetve ugyanitt a napraforgóocsú bekeverésével még jobb fűtési hatásfokot tudtunk elérni. Kukoricaszárítás esetén így a gázfelhasználás a felére, harmadára is csökkenthető, búza esetén akár el is hagyható a gáz felhasználása. Ma már ezekbe az irányokba mutat a fejlesztés.

Az utólagos korszerűsítésekre, bővítésekre a PETKUS mindenben felkészült: az új megoldások szükség esetén bármikor hozzákapcsolhatók a már meglévő rendszerekhez

Környezetvédelem terén porkibocsájtás szempontjából vannak még feladatok a szakma előtt, úgy gondolom, az egyre szigorúbb elvárások miatt, a zajkibocsátás terén már kifejezetten jók az elmúlt évek eredményei. Az is egyre fontosabb, hogy a betakarított termény minőségét a lehető legjobban meg tudjuk tartani a feldolgozás, szárítás, tárolás során. Fontos minimalizálni a feldolgozás során a tört szemek és a keletkező lisztes jellegű por mennyiségét. Ebben a témakörben ma is jelentős fejlesztések történtek. APETKUS tisztítógépeken például komoly új légtechnikai rendszert alakítottak ki. Emellett a tisztításban fontos a rostafelület teljes kihasználása, a gyors rostacserével pedig a más növényekre való átállás idejének jelentős csökkentése – ebben sok újat tudtunk az elmúlt időszakban hozni. A legújabb tisztítógépünkbe például akár a konkurensek által használt rostaszegmenseket is be tudunk tenni, így univerzálisabbak lesznek a mi gépeink, illetve költséghatékonyabb lehet egy új beruházás.

Fontos, hogy a 2020-as ciklustól valószínűleg már nem lesznek direkt géptámogatások, hanem kiemelt célokhoz kapcsolódva lehet majd pályázni EU-s alapokhoz. Ezeknek kiemelt feltétele lesz a környezetkímélő és energiatakarékos technológia beszerzése.

Erős konkurencia mellett

Milyen véleménye van egyébként a géptámogatásokról?

– Azt hiszem, a szakemberek zöme – velük együtt én is – felemásnak ítéli meg ezt a rendszert. Támogatás nélkül nehéz fejlődni, de az árakat például rendesen torzította a támogatási gyakorlat. Rossz tapasztalat az is, hogy a mi beruházásainknál rendkívül hosszú az átfutási idő a pályázat beadása, elbírálása és a megvalósítás között. Például a kisteljesítményű szárítókhoz kapcsolódó kiírást 2016-ban jelentették meg, partnereink 2016 októberében adták be pályázataikat, 2018 tavaszán jöttek ki az eredmények, és most folyik csak a megvalósítás – ez nagyon hosszú idő. Időközben az euróárfolyam egész máshol jár, mint 2015-ben, a kivitelezési költségek jelentősen nőttek, a kivitelezési kapacitások pedig jóval szűkösebbek lettek 3-4 év alatt. Hogy lehet így előre tervezni? Nehéz az elszaladt költségeknél eldönteni, hogy a megvalósításban és műszaki tartalomban milyen kompromisszumokat kell kötni.

Jelenleg mi az arány a teljesen új beruházások és a régiek fejlesztéséhez kapcsolódók között?

– Alapvetően körülbelül 50-50%, ami igazából egészséges. A múltkori, kisgazdaságokhoz kapcsolódó támogatási időszakban sok zöldmezős beruházás indult, és sokan lépték meg a mobil szárítóktól a stabil felé való „ugrást”. Tárolókapacitásokra pedig mindig szükség van, így azok a fejlesztések is folyamatosak voltak. Jelenleg körülbelül 200 PETKUS szárító van az országban, a piaci beruházásoknak közel a negyede köthető hozzánk. Rendkívül erős a konkurencia, ebben a kis országban majdnem 25 gyártótól vásárolhat gépet valaki, aki szárítóberuházáson töri a fejét! Azért a piac tetején 4-5 cég viszi a prímet itt is. A legutolsó pályázati rendszerben 177 új beruházás küzdött a forrásokért, ebből most kb. 55-60 megvalósulása van folyamatban, ennek nagyságrendileg harmada hozzánk lesz köthető.

Egy fejlesztésnél most mi alapján dönt a termelő?

– Manapság ahhoz, hogy egy gazda időben el tudja végezni a szántóföldi munkákat, és ne kelljen várni tisztítás-szárításra, mintegy 3-400 hektár területnél már el lehet azon gondolkodni, hogy saját szárítót építsen. Persze, ez akkor igaz, ha a terület legalább fele kukorica. Nyilván a bérszárítás lehetősége is kiegészítheti a feldolgozást. Alapesetben legalább a saját területnek megfelelő mértékben külsős megrendelő bérszárításában is érdemes gondolkodni, akkor már szépen kerekednek a kihasználás lehetőségei.

Az építőiparban is dömping van, és sokat hallani a megfelelő munkaerő hiányáról. Hogyan befolyásolja ez ezeket a beruházásokat?

– Nehéz a helyzet. Több helyen helyi alvállalkozók sem tudjak a helyi gazda igényeit kiszolgálni (betonozás, alapozás stb.), annyira szűkös a kapacitás, ráadásul a májusi időszak nagyon csapadékos időjárása sem segített ezen a téren, kevesebb idő állt rendelkezésre az aktuális munkák elvégzésére. Mi a gyártásnál még bírjuk tartani a lépést a beszállítási igénnyel, de a szerelés már egy nehezebb kérdés. Nekünk is jobban oda kell figyelni az esetleges új szakemberek megtalálására, kiválasztására, oktatására, de ez komoly erőforrásokat igényel. Ahogy a külföldi kollégákkal beszélünk, ez nem speciálisan magyar helyzet, román, cseh, szlovák partnerek is erre panaszkodnak – a jó szakemberek sajnos elmentek „nyugatra”.

Csávázás terén nagyon sok új fejlesztésünk van, és akár nagy vetőmag-előállító partnereknek is speciális megoldásokkal tudunk szolgálni

Az új tisztítónk lesz az idei Agritechnica egyik favoritja!

Visszatérve a gépekre, technikai megoldásokra, mik azok, amikre különösen büszke?

– Nem is olyan könnyű csupán néhányat kiemelni. Ott van például az új optikai válogató, ahol a cég az eddigiekhez képest teljesen új metódust használ. Eddig mindenki a rossz szemek paramétereit igyekezett ezeknek a válogatóknak megadni, ezzel szemben mi a gépekkel megtanítjuk, hogy hogy mik az egészséges, „etalon” szemek. Ami nem ilyen, az a rossz. Gyors ennek köszönhetően a gép kalibrálása, míg a másik módszernél fél nap is elmehet ugyanezzel a folyamattal. Említhetem még a fajsúlyszeparátoroknál azt a megoldást, hogy a MIDEX-asztalnál nincs kevert frakcióválogatás, ami a versenytárs termékeknél külön időt vesz még igénybe, hanem ha mi azt mondjuk, hogy 8 t/h a valós teljesítmény, akkor az tényleg ebben a tempóban működik. Csávázás terén nagyon sok új fejlesztésünk van, és akár nagy vetőmag-előállító partnereknek is speciális megoldásokkal tudunk szolgálni, a fejlesztésekben folyamatosan együttműködünk a legnagyobb vetőmagnemesítőkkel.

Hannoverben készül valami újdonsággal a cég?

– Azt hiszem, hogy az új tisztítógépünk lesz az Agritechnica szakkiállításon az egyik favorit, és szárítófronton is lesznek újdonságok, de azokat még bizalmasan kell kezelnünk.

Mit jelent személyesen önnek PETKUS-szakembernek lenni?

– Jó érzést! Tulajdonképpen már 2000 óta dolgozom ezen a területen, ekkor kerültem a szárító-értékesítő piacra. Az IKR-nél kezdtem Bábolnán, majd ezt követte egy díleren keresztül, már speciálisan a PETKUS-kapcsolat. Mostanra több mint 100 telephez kapcsolódik a nevem, nem tudok úgy utazni az országban, hogy valahol ne bukkanna fel egy korábbi beruházás a látképben. Erre nagyon büszke vagyok. Ez olyan megbízható technológia, amit nyugodtan felvállalhatok, hisz valóban azt tudja, amit ígérünk. Jó a gyári háttér, megfelelő a fejlesztés – nincs hiányérzetem!