fbpx

14 éve nem volt ilyen rossz az európai repcetermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 július 28.

Az EU Bizottság legfrissebb becslése szerint az európai repcetermés nagysága 16,7 millió tonna lehet idén, ami 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, egyúttal az elmúlt 14 év leggyengébb eredménye – írja a topagrar.com.

 

 

A tenyészidőszak elején Európa számos részén túl sok eső hullott, majd egy enyhe tél következett, ami nem gyérítette a rovarkártevőket. Az erős kártevőnyomás száraz tavasszal párosult egész Európában. A betakarítás még nem fejeződött be Franciaországban, eddig 3,4 millió tonna repcemag került a raktárakba. Ez 4 százalékos mínusz a tavalyi évhez és 30 százalékos elmaradás az elmúlt öt év átlagához viszonyítva. Az egyes régiókban nagyon eltérőek a hozamok. Az Egyesült Királyságban is zajlik még az aratás. Itt már az elvetett terület nagysága is jóval kisebb volt a tavalyinál, aztán tavasszal a repcebolhák tizedelték meg az állományt. Az eddigi hozammérések alapján 1-3 tonna között szór a táblák átlagtermése.

Német- és Lengyelországban a későn érkező esők a magyarországinál jóval korábbi fenológiai fázisban érték az állományt, így még érdemben tudtak javítani a magok fajsúlyán és beltartalmán. A végeredmény jobb a tavalyinál. Lengyelországban 2,8 millió tonna mag kerülhet a raktárakba, 3-4 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, ám ez még mindig csak egy átlagos termést jelent. (Ne feledjük, 2018. és 2019. Európa észak-nyugati részén nagyon száraz évjárat volt, rossz terméssel.) A németek is aratják még a repcét. A Raiffeisen Szövetség becslése szerint 3,2 millió tonnával zárhatják az évet – ez 14 százalékkal jobb a tavalyi rosszul sikerült szezon eredményénél.

Hazánkban – ahogy arról itt is írtunk – 8 éve nem látott magasságba kúszott a repce ára, ami a kisebb európai össztermésen túl a gyenge forintnak is köszönhető.