fbpx

Emelkedik a napraforgóolaj és az olajnövények ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 27.

Drágulni kezdett minden, amiben olaj van. A jelenség mögött több ok is áll, de az oroszok gabonaegyezményből való kilépése mindenképp közéjük tartozik. Mindez pozitív hír a napraforgó árára nézve. Akinek még megvan a repcéje, annak is most érdemes kiszállnia belőle.

napraforgóolaj
Nehezebb hozzájutni, drágulni kezdett (forrás: kumarmetal.com)

Félelmek és igények

A betakarításhoz közeledve fogyóban vannak az ó termésből készült napraforgóolaj-készletek, a gyárak most a repce feldolgozásával vannak elfoglalva. A szezonális készletapadás mellett más tényezők is emelték a napraforgóolaj értékét. Az egyik az oroszok támadása az ukrán kikötők ellen, a másik az, hogy a kőolaj ára háromhavi csúcsra emelkedett, egyetlen hónap alatt 12%-kal nőtt.

Továbbá India egész júliusban fokozta a napraforgóolaj vásárlását, mivel a finomítók biztonsági készleteket halmoznak fel a fekete-tengeri régióból származó hírek hallatán. Becslések szerint csak ebben a hónapban 1,9 millió tonna importolajat szerez be a hatalmas ázsiai ország. A megnövekedett piaci kereslet nyomán a maláj pálmaolaj is drágult az utóbbi hónapban. Július első 25 napjában átlagosan 14,5 százalékkal volt magasabb az ára, mint június azonos időszakában.

Drágulás indult, de ne várjunk sokáig

A hét folyamán az ukrán napraforgóolaj keresleti ára is 30-40 dollárral emelkedett tonnánként, elérve a 880-900 dolláros gyári átadási árat. A vevőnek leszállítva mintegy 950 dollár a napraforgóolaj értéke.

Európában egyelőre a repce bőséges kínálata csendesíti a piacot (a magyar telephelyi ár repcére cc. 150-160 ezer Ft/t), de a legfrissebb termésbecslések már azt jelzik: uniós szinten a napraforgó hozameredményei rosszabbak lesznek az ötéves átlagnál. Ukrajna augusztusban mindenképpen megindul a repceszállítmányokkal, októbertől pedig valószínűleg több napraforgómagot kényszerül eladni, mint amennyit tervezett. Ha a tranzitfolyosók nem tarthatók fenn, akkor szeptembertől egyre nagyobb nyomás nehezedik a magyar piacra.

Fontos megjegyezni, hogy az olajárral együtt a földgáz ára is nőtt, így a nitrogénműtrágyáért is többet kér a gyártó. Augusztusban nemcsak eladni, de vásárolni is muszáj.