fbpx

Időjárás-független startertrágyázási technológia

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 16.

Nem feltétlenül szükséges csapadék ahhoz, hogy a kijuttatott foszfor jól hasznosuljon: elegendő hozzá a megfelelő technológia. A KITE Zrt. szakmai előadásokkal egybekötött gépbemutatón ismertette a KITE Jet rendszert és a hozzá tartozó agronómiai megoldást.

Startertrágyázás és talajoltás egy menetben

A somodori Gabriella Major adott otthont a KITE Zrt. rendezvényének, ahol a gazdálkodók megismerkedhettek a vállalat időjárás-független startertrágyázási technológiájával.

A növény a gyökerén keresztül veszi fel legkönnyebben a foszfort. A KITE Zrt. ehhez igazodva hozta létre új technológiáját, amivel a vetés során közvetlenül a maghoz kerül a foszfor. A technológia alapja műszaki oldalról a KITE Jet rendszer, agronómia tekintetében pedig a KITEstart Liquid NP, derült ki Sira Márk megbízott kertészeti üzletág igazgató előadásából.

A Liquid NP-vel literenként közel 470 milligramm korszerű, polifoszfát formában jelenlévő foszfort juttathatunk ki kapásnövényeink számára. 50 liter üledéktől mentes oldat 20 liter KITEstart Liquid NP-t, 1 liter BactoFil Kukorica/Napraforgó-t, valamint 29 liter vizet tartalmaz, amit a vetéssel egy menetben juttathatunk ki. Az AGRO.bio Hungary Kft. által gyártott BactoFil hatékonyabb nitrogénkötést, jobb foszfor- és káliumfeltárást biztosít. Hatására javul a talajszerkezet, gyorsabb a csírázás és erőteljesebb a gyökérfejlődés. A KITE Zrt. a technológiát a sűrűsoros kultúrákra is szeretné kiterjeszteni.

Mikrobiológiai oltóanyagok a hatékonyabb tápanyagfelvételért

A mikrobiológiai oltóanyagok olyan élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, amelyek a vetőmagra, a növényre vagy a talajba juttatva a tápanyagfelvétel javításával, a gyökértömeg és a növény tápanyagfelvevő kapacitásának növelésével segítik a növény növekedését. Emellett támogatják a komposztálási folyamatot, s javítják a talaj termékenységét, mondta Kabai Gábor, az AGRO.bio Hungary Kft. régióvezetője, aki a cégük által gyártott baktériumok és gombakészítmények mikrobiológiai hátterét mutatta be.

A mikrobák a talaj táplálékhálójának fontos elemei. Elsősorban az elhalt növényi maradványok lebontásában játszanak fontos szerepet: ennek során cukor keletkezik, amit a talajlakók közössége elfogyaszt.

Kabai Gábor, az AGRO.bio Hungary Kft. régióvezetője

A mikrobiológiai oltóanyagok felhasználása talajoltással vagy cellulózbontással történik. Talajoltáskor az oltóanyag a gyökérzónában fejti ki a hatását: itt az elsődleges cél a növény fejlődésének segítése. A cellulózbontás során a talajoltó anyagot a növényi maradványok felületére egyenletesen és minél jobb fedettséggel szükséges kijuttatni, majd a talaj felső rétegébe keverni. A technológia célja az elhalt szerves anyag bontása és átalakítása. A szármaradványt érdemes minél kisebb darabokra aprítani, hogy a lehető legnagyobb aktív felületet biztosítsuk a baktériumok számára.

KITE Jet – hatékony és költségkímélő

Amíg a szilárd műtrágya hasznosulása maximum 40 százalékos, folyékony műtrágya kijuttatásával a hatóanyag 80 százalékát is felveheti a növény, hangsúlyozta Hodos Lajos üzemeltetési szaktanácsadó a gépbemutatón.

A KITE Jet folyadékrendszert alkalmazhatjuk starter műtrágya kijuttatására vetéssel egy menetben, de fejtrágyázásra, sávpermetezésre vagy akár baktériumtrágya kijuttatásra is. A gazdálkodó felszerelheti az erőgép elülső, 2. kategóriás három pont felfüggesztésére, illetve a kiegészítő csatlakozó elemmel az elülső pótsúlytartóra vagy a munkagép gerendelyre, vonórúdjára, igény szerint 660 vagy 1 200 liter kapacitással. A folyadékrendszer ellátásáról a 115 literes, 3 membrános szivattyú gondoskodik, aminek meghajtása hidrosztatikus módon vagy TLT hajtással történhet.  A Rate Controller használatával differenciált kijuttatás is megvalósítható, a Precision Planting folyadékkijuttató rendszerrel pedig soronkénti dózis- és szakaszvezérlésre is lehetőség nyílik.A KITE technológiájával erőteljesebb, homogén növényállományt érhetünk el úgy, hogy hasznosulási hatékonyságának köszönhetően még pénzt is megtakaríthatunk.