fbpx

Müthing szárzúzók

Írta: Szerkesztőség - 2012 november 25.

Kukorica és napraforgó tarlóhántás előtti mulcsozására is

A Müthing márkanév már nagyon jól cseng Nyugat-Európában, hiszen az ottani gazdálkodók többsége használja ezeket a szárzúzókat a szántóföldi növénytermesztésben, illetve utak, parkok gondozására.

Magyarországon a Güttler Kft. foglalkozik ezekkel a gépekkel. A Müthing termékkínálata ebben a szegmensben meglehetősen széles, hiszen az egészen kicsi kerti traktoroktól a nagy, szántóföldi, 300 lóerős traktorokig minden erőgéphez találunk optimális szárzúzót. A gépek többsége a hagyományos vízszintes felületek mulcsozására van kialakítva, azonban léteznek rézsű szárzúzók is az árokpartok, útszegélyek karbantartására, sőt, egyes szárzúzók az út menti fák lombkoronájának nyesésére is alkalmasak. A mulcsozógépeket leggyakrabban a kukoricatarlók és a nagy tömegű szármaradvány aprítására használják, de fontos kihangsúlyozni, hogy a gépek sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően a parcellaszegélyek parlagfű- és egyéb gyommentesítésére is alkalmasak.

Miért a Müthing?

Azért épp a Müthing termékeire esett a választás, mert a konkurens gépekhez képest jóval több szabadalom által védett újdonságot tartalmaznak, ami már önmagában is garancia a sikerre. Olyan egyedülálló fejlesztéseket foglalnak magukban ezek a gépek, mint például a teljesen ívelt gépház, a speciális törőelemek, illetve az egyedülálló acél alapanyag, amely merevebb, ugyanakkor könnyebb vázszerkezet kialakítását teszi lehetővé. Ez a speciális felépítés felelős azért, hogy még nagy tömegű szármaradvány feldolgozása esetén is tartható a viszonylag magas menetsebesség, anélkül, hogy a gép eldugulna.

Az őszi napraforgó- és kukoricabetakarítás után általában mindig nagyon sürgősen kell elvégezni a tarlóhántást és a talajmunkát. A nagy tömegű szármaradvány bedolgozása így is nehézkes, illetve a munkát még tovább nehezíti az őszi csapadék. Amikor a kukoricaszár megázik, már nem könnyű bedolgozni a talajba. Sokan nem pártolják a szárzúzók alkalmazását, hivatkozva a viszonylag magas üzemanyag-felhasználásra. Azonban a több menetes talajmunka is meglehetősen sokba kerül, ha csak így próbáljuk a kukoricaszárat eltüntetni. Hogy meggyőzzük a kételkedőket, lehetővé tesszük a gépek kipróbálását, így mindenki maga döntheti el, hogy a jövőben melyik megoldást választja.