fbpx

Optimista termésvárakozások, a repce csodát művelhet

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 24.

Április elejétől május közepéig Európa egyes részein más-más időjárási szélsőségek alakultak ki. A közösség egésze azonban örül az átlagosnál több csapadéknak, és egyelőre kiváló termést vár mind az őszi, mind a tavaszi vetésektől.

repce becőképzés
Az EU egészén összeszedte magát a repce, és átlagon felüli termést ígér (fotó: Horizont Média)

Összességében jó volt a tavasz

Az aszályos időjárás Európa kis (de fontos) részére koncentrálódott az idei tavaszon. Csak az Ibériai-félszigeten fokozódott a szárazság, ami tovább rontotta a terméskilátásokat Spanyolországban és Portugáliában. Mindkét országban a tavalyi gyenge eredménynél is rosszabb átlaghozamokra van kilátás az összes fontos szántóföldi kultúra esetében. Ugyanez igaz Afrika északi partjaira is, Marokkó nagy területeit érintve.

Ezzel szemben kifejezett csapadéktöbblet alakult ki az Írországtól Ukrajnáig terjedő zónában, ami mellé Közép-Európában a szokásosnál hidegebb időjárás is társult. A tavaszi vetés Európa-szerte vontatottan haladt, az őszi vetések fejlődése szintén elmaradt a megszokottól. Az esőkre azonban szükség volt a két év aszály után, a talaj most szinte mindenütt jól feltöltött állapotban várja a nyarat. Olaszországban viszont egyik végletből a másikba esik az időjárás: a súlyos aszályt hatalmas árvíz követte Bologna téréségében, a mezőgazdaságot óriási kár érte.

A nyárra vonatkozó európai előrejelzés megerősíti, amit ebben a cikkben már leírtunk: meleg, de csapadékkal jól ellátott nyarunk lesz idén. Az európai előrejelzés szerint főként Közép-Európa és a Balkán számíthat esőkkel tarkított időjárásra, különösen augusztus folyamán.

 időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS

Optimista termésvárakozások

Az eddigiek és az előrejelzés tükrében az európai hozamvárakozások optimisták. A már becőit hizlaló repce kiváló termést adhat idén, 8 százalékkal lépheti át az ötéves átlagot. Uniós szinten bő 3,3 tonnás átlaghozamot ígérnek a táblák. Ez azt jelenti, hogy a közösségben több mint 20 millió tonna repcemag teremhet idén. Ha ez így lesz, akkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt 10 év második legjobb eredményét mutathatja fel az uniós repcetermés. (Az abszolút csúcs: 2014: 21,8 millió tonna, szintén 6 millió hektárról. A repce területi csúcsa 2018-ban volt 6,3 millió hektárral.)

A tavaszi árpa a kései vetés miatt 7 százalékos mínuszt könyvelhet el az előző évek terméseihez mérten, úgy tűnik, nem fogja elérni a 4 tonnás uniós átlagot. Az őszi kalászsok azonban jó állapotban vannak, az ötéves átlagot 4 százalékkal meghaladó búza- és árpaterméssel számolnak az elemzők, mindkettőtől uniós átlagban 6 tonnát várnak.

A kapásnövények is jó startot vettek, az átlagosnak ítélt napraforgó kivételével mindegyiktől az ötéves átlagtól jobb termést várnak az elemzők. Burgonyából, cukorrépából egészen kitűnő évünk lehet.

uniós termésátlagok
Várható uniós termésátlagok (forrás: JRC MARS)