fbpx

Ígéretes jövő előtt a hazai vetőmag-előállítás

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 06.

A magas szintű szakmai hozzáértést igénylő vetőmag-előállítás jelentősége rendkívül fontos, hiszen az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Hazánkban jelenleg mintegy 100 ezer hektár területen állítanak elő GMO-mentes vetőmagot, aminek fele exportra kerül. Az elmúlt évek piaci bővülése is azt mutatja, hogy a vetőmag-feldolgozás és a tárolókapacitás bővítésének van jövője hazánkban. A versenyképesség növelése érdekében azonban új irányok szükségesek: ilyen a fenntartható mezőgazdasági termeléshez való alkalmazkodás, a produktivitás, a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóság növelése, a beltartalmi minőség javítása, valamint a modern termesztéstechnológiai gyakorlatok bevezetése, mondta Nagy István agrárminiszter a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén.

Nagy István agrárminiszter a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén

A digitális agrármegoldások mára nem csak kényelmi funkciók, hanem versenytényezőkké is váltak. Számos más változásra is fel kell készülni: a növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása megváltoztathatja a növényvédelem hatékonyságát, így a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphat a fajta genetikájába kódolt rezisztencia kihasználása, valamint az integrált növényvédelmi lehetőségek alkalmazása. A klímaváltozás miatt a növénynemesítés területén az aszálytűrő kultúrnövényfajták nemesítésére kell fókuszálni, de fontos cél az öntözéses gazdálkodás területnagyságának növelése is.

Hazánk Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi. Biztos kezekben tudni a génállományunkat egyet jelent azzal, hogy biztonságban tudhatjuk a jövőnket, emelte ki előadásában Nagy István.

A következő évtized nagyon fontos időszak a magyar vetőmag-előállítás szempontjából, hiszen ekkor kell azokat a döntéseket meghozni, amik felkészítik az ágazatot a rá váró kihívásokra, hívta fel a figyelmet Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Emellett a generációváltás is napirenden van, hiszen a hazai vetőmag-előállításhoz felkészült szakemberekre is szükség lesz.

A közös és sikeres jövő érdekében a szektor nagy várakozással tekint az ágazati irányítással megvalósuló szorosabb együttműködés elé.

Az idei Vetőmag Szövetség-díjat Ritter József (középen) vehette át. Az elismerést Nagy István és Takács Géza (jobbról) adta át

Ritter József vehette át az idei Vetőmag Szövetség-díjat

A küldöttgyűlésen Nagy István agrárminiszter és Takács Géza átadta az idei Vetőmag Szövetség-díjat. Varga Dóra üvegművész alkotását az elmúlt csaknem fél évszázadban a hazai vetőmagágazat érdekében kifejtett tevékenységéért Ritter József kapta. A 72 esztendős, közgazdász és külkereskedelmi végzettségű szakember 1971 óta foglalkozik vetőmagokkal. Több állami vállalatnál dolgozott, majd 1990-ben saját vállalkozást alapított. A Rit-Sat Kft. fő profilja egyebek mellett zöldségvetőmag termeltetése és kereskedelme.

Ritter József alapító tagja az 1993ban megalakult Vetőmag Terméktanácsnak. A szervezet munkájában tevékenyen részt vett, többek között a 2008-as siófoki EESNET konferenciának és a 2017-es budapesti ISF Kongresszus Szervező Bizottságának is tagja volt. Ritter József a vetőmagágazati érdekek szószólója, állandó résztvevője a vetőmag-szabályozással és a jogalkotással kapcsolatos egyeztetéseknek, s jelenleg is aktív résztvevője a nemzetközi kongresszusoknak.