fbpx

A mezőgazdaság nem áll le, ellátja kiszolgáló feladatát

Írta: Barna Ferenc - 2021 március 05.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma nagyobb erővel támad, mint az előző kettő. A magyar mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozó ipar – köszönhetően a konszenzuson alapuló korlátozó intézkedéseknek – biztosítja a hazai élelmiszer-ellátást – Nagy István agrárminiszter szerint.

 

Itt a tavaszi munkák ideje
A mezőgazdaság működésének feltételei biztosítottak (Fotó: Barna Ferenc)

 

A miniszter kiemelte

Az újabb korlátozó intézkedések annak figyelembevételével hozta meg a Kormány, hogy a mezőgazdasági termeléshez, állattartáshoz és élelmiszer előállításához feltétlenül szükséges üzletek nyitva maradhassanak, illetve a termelést biztosító szolgáltatások is elérhetők legyenek.

 

Részletezve:

  • A mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító boltok nem zárnak be, elérhetőek a mezőgazdasági gépek és azok alkatrészei is.
  • Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a mezőgazdasági boltok és a kertészeti árudák és faiskolák is nyitva maradhatnak, ahogyan a következő időszakban az állatgyógyszertárak is üzemelhetnek.
  • A veszélyhelyzeti szabályok figyelembe vételével, nyitva lehetnek a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek és piacok is, ez utóbbiak esetében a kötelezően bezárt üzletek kivételével.
  • A nemzetközi nőnapra való tekintettel pedig március 8-án a virágüzleteknek sem kell bezárniuk.
  • A személyes megjelenést igénylő mezőgazdasági gépszerviz, élelmiszer feldolgozási, közétkeztetési, állattenyésztési és állategészségügyi, a kapcsolódó laboratóriumi szolgáltatást nyújtó helyiségek vagy helyszínek is nyitva maradhatnak.

 

A mezőgazdaság nem áll el
A mezőgazdaság vírusálló, működik (Fotó: Barna Ferenc)

 

A szigorító intézkedéseket a Kormányzati Tájékoztatási Központ adta ki közleményében, ezt elolvashatják társportálunk cikkében.

 

A hazai élelmiszertermelés eddig is sikeresen vette az akadályokat

Az alapanyag-előállítástól kezdve a logisztikáig az élelmiszeripar minden szegmense megfelelően működik. Az esetlegesen megnövekvő vásárlói igényeket most is ki tudja elégíteni az agrárium és a hozzá kapcsolódó élelmiszeripar, így felesleges felhalmozásra nincs szükség.

A termelők helytállása az agráriumot stratégiai ágazattá emelte. A gazdák munkájuknak köszönhetően a legnehezebb időszakban is friss és egészséges élelmiszer kerül a családok asztalaira.

 

Forrás: Agrárminisztérium közleménye