fbpx

Az Arysta története a UPL OpenAg cégben folytatódik

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 június 07.

Az Arysta LifeScience Magyarország Kft. 2019. május 14-én, Rádpusztán tartott szakmai napján a számos újdonság mellett a cég nagy megújulásáról is szó esett, az új UPL vezető szerepet tölt be a globális élelmiszer-előállításban; az Arysta LifeScience megvásárlásával a cég a világ öt legjelentősebb mezőgazdasági megoldást nyújtó vállalatának egyike lett.

Jó hír, hogy az indiai tulajdonú UPL egy családi vállalkozás, még Magyarországon nem cseng ismerősen ez a név, reményeink szerint gyorsan beépül a köztudatba, továbbra is széles portfólióval és szakmai háttérrel állunk az Önök rendelkezésére. Termékpalettánk gazdagsága teljes technológiák kialakításra alkalmas. Fontos megemlíteni, hogy cégünk életében még nagyobb hangsúlyt kapnak a biológiai megoldások.

–A UPL OpenAg (Arysta) az első lépést ehhez a franciaországi Goëmar Laboratiries megvásárlásával tette meg, amely évtizetedek óta az algaalapú biostimulátorok gyártásával, technológiába illesztésével foglalkozik− hangsúlyozta köszöntőjében Véglesi János kereskedelmi vezető.

Repce és a ProNutiva Program

A UPL OpenAg (Arysta) ProNutiva programja olyan exkluzív integrált termesztéstechnológiai program, amely ötvözi a biológiai megoldásokat és a hagyományos növényvédelmet, a maximális terméspotenciál kiaknázása érdekében. Ez a program olyan konkrét megoldásokat nyújt, amelyek meghaladják a növényvédelem hagyományos területeit, nagyobb terméseredményeket biztosítva a gazdálkodóknak. A biostimulátorok és a növényvédelem közötti kölcsönhatás új lehetőségeket nyújt az innováció számára. Ezen elvek alapján az UPL OpenAg (Arysta) nemzetközi síkon új technológiákat dolgozott ki a gazdálkodók részére. Ez a kezdeményezés reális technológiai elemeken alapul, részletes kialakítása országonként eltérő lesz, mert mindenképpen adaptálni kell a helyi viszonyokra. A nemzetközi síkon folyó program kiterjesztéséhez hazánk jelenleg a repcetermesztés fejlesztésével járul hozzá, hiszen termékeinkből a legteljesebb technológiát jelenleg erre a kultúrára tudjuk összeállítani. Mindez azt is jelzi, hogy a termesztés eredményességét számos tényező optimalizálásával, csak integrált szemlélettel megközelítve lehet és érdemes javítani. Ezt szolgálja az új technológiai program is.

Hozzuk ki a maximumot növényeinkből!

– Három fontos tényező segítségével tudjuk növényeinkből kihozni a maximumot: a kiválasztott fajtát, hibridet a megfelelő termőhelyre tesszük, biztosítjuk a kellő tápanyagot, és megfelelően védekezünk a kártevők és a kórokozók ellen. Amennyiben ezt a maximumot hosszú távon szeretnénk garantálni, akkor a növény élettanára is figyelmet kell fordítani. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a biostimulátorok, melyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik a növény életfolyamataira jótékony hatást gyakorolnak, ezáltal jobb minőségű és több termés betakarítását teszik lehetővé – mondta Hollósy Örs, a cég területi képviselője.

Továbbra is a portfólió egyik meghatározó terméke az Atonik, amely számos nagy szántóföldi kultúrában, így a repcében, napraforgóban, cukorrépában rendelkezik engedéllyel (a kalászosban történő engedélyeztetése folyamatban), de a gyümölcs- (almában engedélye folyamatban) és a szőlő termesztésben is nélkülözhetetlen, elsősorban a stresszhatások kivédésére ajánlott növénykondicionáló készítmény. A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló UPL OpenAG (Arysta)-készítmények közül már bizonyított a termelőknek a Multoleo (napraforgó, repce, szója), a Forthial (kalászosok) és a Tonivit (régebbi nevén Rooter, őszi vetésű kultúrák). A Zeal a legújabb készítmény a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettek: a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz.

Balról jobbra: Véglesi János – kereskedelmi vezető, Major Viktória – regisztrációs menedzser, Hollósy Örs – területi képviselő, Vados Csaba – csávázószer termékfelelős

Ne hagyjuk elveszni a termést!

Hollósy Örs előadásában a biostimulátorok mellett a betakarítás előtti deszikkáló csomagajánlatokra is kitért. A UPL OpenAg (Arysta) által javasolt állományszárító kombinációk (technológiai csomagok) 20 ha repce kezelésére elegendőek.

‑ Elastiq Ultra – Silwet csomag (20 lElastiq Ultra+2 l Silwet Star),

‑ Solaris – Elastiq Ultra csomag (40 l Solaris+15 l Elastiq Ultra

‑ Solaris – Silwet Star (40 l Solaris+2 l Silwet Star)

‑ Kapazin – Elastiq Ultra csomag (80 l Kapazin+15 l Elastiq Ultra)

‑ Sunflex csomag (Sunflex 40 EC 20 l+Elastiq Ultra 10 l+ Silwet Star 2 l)

A nap zárásaként Vados Csaba csávázószer-termékfelelős a csávázás szegmensben kalauzolta a közönséget. A neonikotinoid hatóanyagok zárt termesztőberendezésekre korlátozásával a talajlakó kártevők elleni védekezés is átértékelődött. Ennek kapcsán beszélt az előadó a Signal 300 ES talajkártevők – kiemelten a drótférgek – elleni hatásáról is.
A neonikotinoid hatóanyagok zárt termesztőberendezésekre korlátozása gyökeresen változtatja meg kultúráink védelmét a rovarkártevőkkel szemben. Különösen igaz ez a talajlakó rovarlárvákra, mert ezek az eddigi tavaszi rendszeres sorkezelés ellenére növelni tudták populációikat. Különösen aggasztó az egyre erősödő drótféregkártétel, ezért ott kell ellene beavatkozni, ahol csak lehetséges. A Signal 300 ES az egyetlen engedélyezett rovarölőszeres csávázószer, mellyel a kalászos kultúrákban eredményesen védekezhetünk a drótférgek és egyéb talajlakó lárvák, például a csócsároló ellen is.
Újdonság a biológiai termékek sorában a Polyversum. A Pythium oligandrum parazitagomba spóráit tartalmazó készítmény ígéretes, újfajta megoldást nyújthat a gombabetegségek, különösen a Fusarium, Sclerotinia és Botrytis fajok ellen. Az ergoszterol-bioszintézis gátlók egyre nagyobb mértékű betiltása rávezet bennünket az eddig szokatlan, újfajta védelmi stratégiák kidolgozására, melyek hatékony eleme lesz a Polyversum.