fbpx

Nagy István Amerikában tárgyalt az agráriumról

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 03.

Kutatási és képzési együttműködésben állapodott meg egyesült államokbeli látogatásán Nagy István agrárminiszter amerikai kollégájával, Tom Vilsack mezőgazdasági miniszterrel – írja a kormany.hu. A klimatikus célkitűzések teljesítéséről, állategészségügyi, állatjóléti kérdésekről, valamint a John Deere vállalat hazai bővítési lehetőségéről is egyeztettek a felek.

Nagy István
Tom Vilsack és Nagy István Washingtonban (forrás: Nagy István közösségi oldala)

Jó gyakorlatok, modern technológiák

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalba lépése óta először jött létre amerikai-magyar miniszteri szintű találkozó, miután Nagy István Washingtonban tárgyalt hivatali partnerével. A magyar tárcavezető úgy vélekedett, az Egyesült Államok mögött álló tudományos tapasztalat nagy segítség lehet Európa számára is: „A környezeti kihívásokra adandó válasz, a műtrágya-felhasználás csökkentése, a vegyszerek csökkentése, a talaj tápanyagtartalmának javítása, mind-mind nagyon komoly kérdés, amely előttünk áll…” A miniszter szerint különösen jó hír, hogy az Egyesült Államokban már hét olyan vakcina van kutatási fázisban, amely a sertéspestis kihívásaira adhat választ.

A találkozón szó esett arról is, hogy milyen további együttműködés jöhet létre Magyarország és a John Deere amerikai mezőgépgyártó vállalat között. Nagy István amerikai kollégájának kifejtette, hogy a megfelelő mezőgazdasági megoldások megtalálásához szükséges precíziós technológiákat Magyarországon is szeretnék elterjeszteni, és ebben a John Deere-rel történő együttműködés új perspektívát jelenthet. A magyar tárcavezető hosszú távon elképzelhetőnek tartja, hogy az amerikai vállalat Magyarországon bővítse gyártókapacitását.

A közös munka folytatása

Nagy István arról is beszámolt, hogy a következő napokban az amerikai agrárium több szereplőjével is találkozik majd. Fontosnak nevezte, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzen arról, hogyan is él egy amerikai farmer, hogyan gazdálkodik, milyen gondokkal, milyen kihívásokkal küzd. A miniszter kíváncsi az amerikai gazdák problémákra adott válaszlehetőségeire, és szeretné a jó gyakorlatot hazavinni Magyarországra. A tárcavezető a tárgyaláson amerikai kollégáját is meghívta egy magyarországi látogatásra, ahol a V4-es tagországok agrárminisztereivel is találkozhatna.

Ez a cikk is érdekelheti: Talajvédelem és -kímélés a talajművelés segítségével.

Összeállította: Gönczi Krisztina