fbpx

Fel kell készülni a precíziós gyümölcstermesztésre

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 06.

A holnap cseresznyéje óriási, édes, kemény és tetszetős

Az ideális cseresznye tartósan őrzi a minőségét a boltok polcain, kemény húsú, látványos színű, cukortartalma legkevesebb 18 Brix-értékű, mérete meghaladja a 28 millimétert. A cseresznyeültetvényekben fel kell készülni a precíziós gazdálkodás gyakorlatára – hangzott el a TÉSZ-ÉSZ Gyümölcstermesztők szakmai konferenciáján, március végén.

A cseresznye precíziós termesztése kihívások sora elé állítja a hazai kertészeteket, amelyek kiterjednek a fajtaválasztás, tápanyagellátás és -pótlás, a növényvédelmi és termesztési technológia mellett a banki támogatási lehetőségek körére – mondta Csizmadia György, a házigazda TÉSZÉSZ Nonprofit Kft. ügyvezetője. A hagyományos hazai kertészetek egy része nehéz feladat előtt áll, mert az európai cseresznyetúltermelés mértéke, a vásárlói és ennek megfelelően a kereskedelmi elvárások fokozódása előtérbe állítja a kemény húsú, színes, magas cukortartalmú, legkevesebb 28 milliméter méretű cseresznyét. Az elvárásokat precíziós termesztéssel lehet teljesíteni, ami újabb befektetéseket, fejlesztéseket, korszerű ültetvénygondozást követel. Ez utóbbi terület egyike a gépi metszés lehetősége, amely akár negyedére, harmadára csökkenti a kézi metszés igényét.


A fórum egyik kiemelt érdekessége az olaszországi új cseresznyefajták bemutatása volt

Aki önerőből kíván fejleszteni, az előbb-utóbb lemarad a versenyben. Tóth Béla, az UniCredit Bank dunaújvárosi fiókigazgatója szerint a versenyképesség fokozása megköveteli, hogy az eredmények minél nagyobb részét kell visszaforgatni a kertészeteknek a kiválasztott cél érdekében, ezt egészítheti ki a banki hitelnyújtás. A bankok érdekeltek partnereik eredményjavulásában, a hitel odaítélése azonban feltételekhez kötött, például a vállalkozás vezetésének rátermettségi szintjéhez, a cég pénzügyi helyzetéhez, volt-e késés és milyen okokból a korábbi hitelek esetében stb. A fórum egyik kiemelt érdekessége az olaszországi új cseresznyefajták bemutatása volt. A Sweet fajtasor a bolognai egyetem kutatóihoz, valamint a kutatásokban résztvevő két olasz tartományhoz és több faiskolához kötődik. Az egyes új fajtákból 6 éve telepítették az első nagy területű ültetvényeket. A kutatók a kaliforniai, tetszetős színű és alakú fajtákat keresztezték az édes ízű vignolai cseresznyével. Barbara Mila Novak a Bolognai Egyetem képviseletében beszámolt a hosszú éréssorrendet teljesítő, homogén termést adó 6 cseresznyeféle jellemzőiről. Az általánosan elfogadott Bigaro Burlat érését 3-5 nappal követő Aryana fajta vezeti a sort, megelőzve a Lorenz, Gabriella, Valina, Saretta és Stephany fajtát. Az újdonságok egy időben virágoznak, így megfelelő pollenadói egymásnak, a hozam hektáronként 15-18 tonna (a plusz méret érdekében nem tanácsolt túlterhelni a fákat), a termés színe függ az alanytól és a tápellátástól. Az eredmények lenyűgözőek; többek között 4-5 héten át homogén, nagyméretű gyümölcs kerül a boltok polcaira, az egyes fajták késleltetett szüret esetében is 10 napon át megőrzik a minőségüket. A bolognai újdonságok világszerte terjednek, főként a nagy cseresznyetermő országokban. Magyarországon egyelőre nincs jogosult faiskola a Sweet fajták szaporítására. A hazánkhoz legközelebbi ilyen faiskola Olaszországban és Csehországban működik. Barbara Mila Novák vázolta a nemesítés egyéb irányait is, többek között a szüreti periódus szélesítését korai és késői fajtajelöltekkel, a két színű gyümölcsök, a sárga színű cseresznye kutatását. A kertészetekben mindenhol gond a képzett munkaerő hiánya, erre a kihívásra keresik a válaszokat a magas intenzitású termelésgépesítési kísérletekkel, új metszési eljárások tesztelésével.

A gyümölcsültetvényekben alkalmazható precíziós termesztéstechnológia elemeit ismertetve Szentpéteri Tamás, a Fruttamas Kft. ügyvezetője többek között kifejtette, hogy a termesztési cél elérése érdekében a jól kiválasztott fajta tulajdonságait segítő kertészeti megoldások vezetnek el a sikerhez, amely érinti a tápanyagpótlást, öntözést, növényvédelmet és -ápolást, talajművelést stb. E szerteágazó tevékenységekhez kapcsolódtak a későbbi előadók is. Hajdú András, a Baromfi-Coop Kft. kereskedelmi vezetője a szerves trágyázás szerepét hangsúlyozta, Szabó István, a Profeed Kft. üzletág-igazgatója a növény egészségéről, ezen belül a szabad aminosavak alkalmazásáról beszélt. A gyümölcsösökben kiemelt helyet élvező kalcium termékekről Rácz Gábor, az ICL-SF területi képviselője tartott előadást, míg a káliumról Zsom Eszter, a K+S Kali GmbH képviselője. A biológiai növényvédelem új útjait, a szermaradékmentes cseresznye- és meggytermesztés választható megoldásait Ruszák Csenge, a Biocont Magyarország Kft. szaktanácsadója foglalta egybe.

SZERZŐ: BÁLINT-TÓTH JÁNOS