Az eredményes növénytermesztéshez az elemi fontosságú tényezőkön – napfény/hő, oxigén, víz, tápanyag – kívül mi áll rendelkezésünkre, illetve mit használunk?
Sorrendben, a legnagyobb mennyiségben és értékben műtrágyát, majd a károsítók ellen növényvédő szert, továbbá biostimulánsokat alkalmazunk világszerte. Ez utóbbiak üzemi méretű alkalmazása az 1990-es években kezdődött. Fejlődésük dinamikus és gyorsuló, amihez persze az is hozzájárul, hogy a növényvédő szerek alkalmazása egyre bonyolultabb és egyre több korlátba ütközik, ill. a környezetet kímélő megoldások prioritást élveznek. A műtrágyák, a növényvédő szerek és a biostimulánsok nem egymást helyettesítő, hanem egymásra épülő és egymást segítő elemei a növénytermesztésnek.
Az első generációs biostimulánsok még gyenge hatékonyságúak voltak. Összetételük ismeretlen volt, és tapasztalati bizonyíték alapján javasolták, használták őket.
A második generációs biostimulánsok: kitozán, huminsavak, aminosavak, tengeri algák összetétel-ismerete már jobb volt, és vizsgálati eredmények is álltak mögöttük. A mai, legmodernebb, harmadik generációs biostimulánsok mögött már tudományos vizsgálatok/adatok, fejlett gyártási eljárások, hatásmód analízisek állnak, és alkalmazásukat ígéretes eredmények jellemzik. E „3.0” biostimulánsok új készítménye a SHIGEKI.
A biostimulánsok jelentős része tengerialga-kivonat. Ennek oka, hogy a tengeri algák nagy mennyiségben állnak rendelkezésünkre, továbbá ezek a szervezetek is növények, tehát a belőlük kinyert jó minőségű kivonatok a legalkalmasabbak termesztett növényeink kezelésére.
A SHIGEKI a Futureco Bioscience készítménye, melynek alapanyaga az Ascophyllum nodosum barna tengeri alga tisztított kivonata, mely hozzáadott foszfort, káliumot, bórt és EDTA mikroelemeket tartalmaz.
Az Ascophyllum nodosumból származó összetevők az alábbiak:
- alginátok,
- polifenolok (antioxidánsok),
- vitaminok,
- mikrotápelemek,
- aminosavak,
- mannitol,
- makrotápelemek,
- oligoszaharidok,
- növényi hormonok.
Az Ascophyllum nodosum jellemzően az északi féltekén, az Atlanti-óceán partközeli vizeiben, az árapály zónában él. Életterének, környezetének, helyzetének „köszönhetően” 6 óránként ár és apály éri/sújtja, „edzi”, ezért különösen gazdag antistressz tulajdonságú anyagokban, mivel „meg kellett tanulnia” e gyakori változások, hatások elviselését. Az antistressz tulajdonságú anyagok közül kiemelendők a polifenolok, a mannitol és a vitaminok (A, B, C, E). Kiemelkedően sok citokinint tartalmaz, ami többek között a sejt- osztódásban, a sejtek differenciálódásában, a sejtmegnyúlásban és az auxinszállításban játszik fontos szerepet.
A kiváló minőségű algakivonat készítésének kulcsát nem lehet elégszer hangsúlyozni! Csak megfelelő minőségű nyersanyag, ill. annak betakarítási helye és időszaka optimális megválasztásával érhető el. A tiszta algakivonat előállítása legyen kíméletes és gyors! Több ilyen eljárás ismeretes, de sok ezek közül károsítja a növény számára fontos alkotórészeket.
Ascophyllum nodosum
Időjárás eredetű | gazdálkodás eredetű | fenológia eredetű |
forró víz |
átültetés gyökérsérülés fitotoxicitás növényvédő szer okozta vigorcsökkenés |
csírázás virágzás terméskötés termésnövekedés termésérés gyökérnövekedés |
Bármilyen furcsán is hangzik, nagyon számít a készítmény tényleges tengerialga-kivonat mennyisége! A SHIGEKI előállítása során a ma ismert legkíméletesebb algakivonat-készítési eljárást, az úgynevezett BC®-tisztítást alkalmazza a gyártó. Az ozmotikus egyensúlyhiányt elkerülő sós vizes tisztítás után az Ascophyllum nodosum ultrarapid fagyasztásra kerül a struktúra, a bioaktív molekulák hatékonyságának megőrzése érdekében. Ezt követően egy speciális pufferálás után centrifugálás történik, ami nem más, mint a szilárd és szuszpenziós részek (sejtmembránok, oldhatatlan zsírok) eltávolítása, melyek átlátszatlanná tennék a készítményt, és csökkentenék a bioaktív molekulák aktivitását.
A precíz algakivonat-készítést követően foszfort, káliumot, bórt és EDTA mikroelemeket adnak hozzá, így állítják elő a végterméket, a SHIGEKI-t.
Kétségtelen tény, hogy a növénytermesztés eredményességét korlátozó tényezők közül az abiotikus tényezők, az abiotikus stressz – időjárás, gazdálkodási, fenológiai eredetű stresszek – jelentik a legnagyobb korlátot.
A növények – még, ha különösen is hangzik, hozzánk, emberekhez hasonlóan – e stresszeket oxidatív stresszként élik meg. E stressz eredményeként a Reaktív Oxigén Fajták (ROS) és a szabad gyökök sejthártya-károsodást, szélsőséges esetben sejtfunkcióvesztést, sejtpusztulást eredményeznek. A növények az őket ért oxidatív stresszre természetes antioxidáns, a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim, enzimek termelésével reagálnak, amelyek képesek a szabad gyökök semlegesítésére, a sejtfunkció megőrzésére.
A stresszkezelés a gyakorlatban sokszor sajnos csak fűhöz-fához kapkodás! Tény, hogy ez csak a legeslegritkább esetben vezet eredményre. Az okszerű stresszkezelés megelőző, proaktív beavatkozást takar, ami azt jelenti, hogy a várható stressz bekövetkezte előtt 24-48 órával célszerű kezelni, ill. további kezeléseket a növényi reakció függvényében, általában 10-20 naponta végezni.
A SHIGEKI dózisa alkalmanként 2-3 l/ha. Az almatermésűekben – nem sablonszerűen, hanem az adott helyzethez igazodva – az alábbi időpontokban javasolt alkalmaznia SHIGEKI-t:
A SHIGEKI-vel a várhatóan energiaigényes időszak előtt „töltsük fel” növényeinket!
A SHIGEKI célzott alkalmazásával az alábbi növényfiziológiai hatások érhetők el:
- tápanyagegyensúly: létfontosságú tápelemek, mikroelemek és vitaminok;
- hormonális egyensúly: – vigornövekedés: levélfelület-növekedés, – megnövekedett fotoszintézis és fotoasszimiláta-mennyiség, – jobb virágzás és termékenyülés, – gyökérrendszer-fejlődés és tápanyagfelvétel-növekedés;
- erősebb növény: aktívabb belső védelmi rendszer a kórokozókkal szemben, jobb abiotikusstressz-tűrés;
- indukált hajtásnövekedés;
- az átültetés okozta stressz jobb elviselése;
- termésminőség és mennyiségnövekedése, egységesebb gyümölcs;
- a szélsőséges hőhatások okozta stressz elviselése;
- általános vegetatív növekedés.
A SHIGEKI foszfort tartalmaz, ezért kalcium- vagy magnéziumtartalmú készítménnyel együtt ne juttassuk ki!
Ismerje meg a SHIGEKI-t! Illessze be termesztéstechnológiájába, használja megelégedéssel a természet erejét!
Jáger Ferenc
fejlesztési és engedélyezési menedzser
Sumi Agro Hungary Kft.