fbpx

Itt a zöldborsószezon, bemutatón a legújabb fajták

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 16.

A KITE Zrt. idei zöldborsófajta-bemutatóját 2019. május 28-án rendezte meg Tiszavasváriban, a Lipták Farmon. 19 hektáron 16 zöldborsófajtát szemlézhetett a közönség, melyek közül 12 normál, 4 pedig apró szemméretű. Az állomány 3 fajta afila levélzettípussal rendelkezik.

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat. A két cég közötti kiváló kapcsolattal sikerült Magyarországon piacvezető pozíciót elérni, sőt, azt is ki lehet jelenteni, hogy a van Waveren fajták hozzájárulnak a magyarországi rentábilis zöldborsótermesztéshez. Fajtáink kiváló genetikai tisztasággal, több korokozó elleni rezisztenciával rendelkeznek. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei közepette a KITE Zrt. által kínált fajták megfelelő termésmennyiséget, kiváló minőséget biztosítottak a termelőknek, illetve a feldolgozóknak egyaránt. A mostani rendkívüli időjárási anomáliákban a megbízhatóság, azaz a termésbiztonság magasabb pontszámot ér el a vetőmag-értékmérő tulajdonságok listáján, mint mondjuk a termésmennyiség, hisz egy stabil, közel azonos mennyiséget produkáló fajta ma Magyarországon kiszámíthatóságot, azaz tervezhetőséget biztosít a termelőnek.

A rezisztencia nemcsak azt jelenti, hogy egy vagy több korokozó nem betegíti meg a növényeinket, hanem így kevesebb növényvédő szerrel tudjuk elérni ugyanazt a hatást, mint egy hagyományos fajtánál, tehát egyrészt költséget csökkentünk. Másrészt a rezisztenciát tovább boncolgatva és visszatérve a hektikus időjárásra, egy rezisztens vagy ellenálló fajta ennél sokkal többet ad a használójának, mivel egy egészséges növény nagyobb eséllyel tud ellenállni az abiotikus károknak, mint az aszály, a szélterhelés, a fagy, a bekeményedett talaj vagy a tápelemfelvételi zavarok stb. Egy ilyen növény a negatív hatások elmúltával szinte azonnal robbanásszerűen kilábal a problémából, folytatja zavartalanul a fejlődését, és az idő előrehaladtával ezek a tünetek észrevehetetlenek lesznek. Például a bemutató helyszínéül szolgáló Tiszavasváriban húsvét előtt -4,7 °C volt, a fagy tünetei azonban az eseménykor már nem voltak láthatók.

A gyártó a zöldborsóvetőmagokat Magyarországon állítja elő import elit német anyamagból. A termelést folyamatosan kézben tartják, az előírt technológiát szigorúan betartatják. A területet többször bejárva ellenőrzik, szemlézik az állományokat. A kész terméket magyarországi és német akkreditált laboratóriumokban vizsgáltatják be, így tudják biztosítani, hogy a KITE Zrt. által forgalmazott vetőmagok minimum 90%-a épp csíra eredménnyel rendelkezik.

A van Waveren fajtákról általánosságban elmondható, hogy ezek közül nincs olyan fajta, amiben ne lenne egykét kórokozó elleni rezisztencia, illetve amelyik 1 virágot hozna nóduszonként. A korai fajták is minimum 2 vi rágot hoznak nóduszonként, 4-5 emelet magasan, a közép és közép-kései fajtáknál nem ritka 3-4 virág/nódusz sem. A fajtákra vonatkozó leírásokat a mellékletben találhatják.

A termesztéstechnológiáról

A vetés a bemutató területén az alábbi négy szakaszban történt meg:

1. 03. 14.: a 905°C hőegység feletti igénnyel rendelkező fajták,

2. 03. 20.: a 800-860°C közötti hőegységigényű fajták,

3. 03. 26.: a 740-800°C közötti hőegységigényű fajták,

4. 03. 30.: a 675-715°C közötti hőegységigényű fajták.

A területen az időjárási körülmények idén a 2017-es évihez hasonlóak, annyi különbséggel, hogy akkor az április volt csapadékos, hűvös, a kevés napfény hatására nem tudott az állomány felszáradni, a folyamatos víznyomás hatására pedig a viaszréteg nem tudott megvastagodni, így a nagy szélben a peronoszpóra ivaros és ivartalan alakjai is jól tudtak terjedni tábláról táblára. 2019 májusában ismételten hasonlóak voltak a körülmények. Mind a két évben rendkívül nagy károkat okozott a peronoszpóra. Az idei évben annyival nehezebb a védekezés, hogy a jól fejlett állományokban nem csak a gombák, hanem a gyomok és a kártevők is nagy bajokat fognak okozni, amennyiben a védekezés eltolódik.


A mostani rendkívüli időjárási anomáliákban a megbízhatóság, azaz a termésbiztonság magasabb pontszámot ér el a vetőmag-értékmérő tulajdonságok listáján, mint a termésmennyiség

Mivel 2019-ben a zöldborsóállományokra mondhatjuk, hogy szakmai szemnek gyönyörűek, ezért a peszticides védekezések elkerülhetetlenek. A védekezések elmaradásának oka lehet, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt nem tudnak rámenni a talajra 1-2 hétig, és ennyi idő alatt a peronoszpóra akár 100%-os kárt is okozhat.

A KITE Zrt. ennek a problémának az orvoslására az ACROBAT MZ WG eseti, szükséghelyzeti légi kijuttatására engedélykérelmet nyújtott be.

A bemutató területén 5 különböző lombtárgyát és biostimulátort alkalmaztak, beillesztve az állomány fungicid- és insecticid-kezeléseibe az idő szűkössége miatt, valamint a menetszám-takarékosság érdekében. Ezáltal elkerülhető a többletköltség, a többszöri talajtaposás, valamint a nagyobb növényi kár. A termékek nem okoztak semmi problémát, a kijuttatás során nem volt csomósodás vagy fúvókaelzáródás. Jól látható, hogy a növényállományban sem volt perzselés.

Az afilákról általánosságban elmondható, hogy a kacsokkal összekapcsolódik az állomány, így nem dőlnek meg a hüvelyek, nem érik el a talajt. A kacsokról gyorsabban folyik le a víz, átjárja őket a szél, így a kisebb csapadék és harmat hamarabb felszárad, és ezeknek a körülményeknek a hatására jobb a növényállomány mikroklímája, így a kórokozók nehezebben tudnak felszaporodni. Hazai éghajlaton az egyetlen problémát ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy a betakarítása jóval lassabb, mint a normál levélzetű borsó esetén; csak fél területteljesítménnyel számolhatunk. Igaz, ez függ a borsókombájn korszerűségétől is, de nem ez a meghatározó.


Egy egészséges növény nagyobb eséllyel tud ellenállni az olyan abiotikus károknak, mint az aszály, a szélterhelés, a fagy, a bekeményedett talaj vagy a tápelemfelvételi zavarok

Betakarítás szempontjából az apró szemű fél afila fajták valamivel kisebbek, mint a normál fél afila fajták, a növény magassága pedig kb. a fele, így ebben a kategóriában van lehetőség a fél afila elterjedésének, amelyet ebben az évben vizsgálat alá vetnek. Jelenleg tesztelés alatt áll, hogy van-e egyáltalán sebesség- vagy területcsökkenés betakarítás közben, illetve, ha van, akkor milyen mértékűre lehet majd számítani.