fbpx

Önálló garden portfólióval lép színre a Kwizda

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 03.

A Kwizda közel 170 éves múlttal rendelkező, osztrák családi vállalkozás. A cég hazai leányvállalata, a Kwizda Agro Hungary Kft. közel 30 éve van jelen a piacon. A tavalyi évet bő 16 milliárdos árbevétellel zárták, ennek közel 80%-a a szántóföldi szegmensből származott, és 20%-ot tett ki a profi kertészeti, illetve a lakossági piaci rész forgalma. Az utóbbi terület Kwizda Garden néven önálló üzletággá vált.

A Garden üzletág célja a profi kertészetek és a lakosság kiszolgálása egy letisztult, saját portfólióval, amely a zöldségek és gyümölcsök széles skáláján nyújt a teljes életciklusukra kiterjedő, komplex növényvédelmi megoldást – ismertette célkitűzéseiket Barna Sándor kereskedelmi vezető az áprilisi sajtótájékoztatón.

Erősödő nemzetközi konkurencia

Mivel uniós cél 2030-ra drasztikusan csökkenteni a mezőgazdaságban alkalmazott növényvédő szerek és műtrágyák mennyiségét, a legnagyobb vegyipari vállalatok palettáján is megjelentek a hasznos élőszervezetek, természetes anyagok, biostimulátorok. Csakhogy ezek hatékony bevetése a normál vegyipari termékekhez képest jóval több szaktudást igényel: pontosabb időzítést, jó kombinációt más hatóanyagokkal, a hasznosulást támogató adalékanyagokkal. És az egész termesztéstechnológiának a megelőzést, a jobb környezeti állapot kialakítását kell szolgálnia. Mindehhez a termelőt edukálni kell – mutatott rá a követelményekre Varga László, a Kwizda zöldségtermesztési szakmai vezetője.

Nádudvari Éva Kwizda
Nádudvari Éva beszerzési és marketingvezető, Kwizda Garden

A cég ezért figyelmet fordít arra, hogy szaktanácsadói képzettek legyenek, online és print anyagokkal is közvetítsenek információt a termelők, a kiskerti felhasználók vagy akár a több mint ezer gazdabolt tulajdonosa felé, akikkel kapcsolatban állnak – mondta el Nádudvari Éva, az üzletág beszerzési és marketingvezetője. Szerinte az uniós célokon kívül a pandémiás időszak is élénkítette a keresletet biotermékek és a biostimulátorok iránt. A járvány idején újra fontos lett a háztáji kertészkedés, a család ellátása egészséges, saját termelésű zöldséggel-gyümölccsel, de még a háború okozta infláció is ebbe az irányba visz. Mindezeken túl továbbra is velünk van a klímaváltozás.

A klímaváltozás nagyobb kihívás, mint a Green Deal

Utóbbira Varga László néhány szemléletes példát is hozott. A tartós téli fagy hiánya miatt a korábbinál jóval több talajlakó kártevő telel át sokkal kisebb mélységben, így a károkozás is korábban kezdődik. A májusi cserebogarat emiatt már indokolt lenne átkeresztelni áprilisira. Az új kártevők egy része már át is telel Magyarországon, így szokatlan kultúrákban is megjelenik, például a kukoricamoly paprikán is tevékenykedik. Mészáros Béla a gyümölcsök, Neiner János a szőlők terén számolt be hasonló klimatikus hatásokról. A fagytűrő képesség fokozható, ha növényi hormonokkal növeljük a sejtek cukorkoncentrációját.

Virágzik az alma a Belfruct Kft.-nél

A stresszhatásokon mikroelemekkel lehet tompítani, az aszálytűrést kálium-szilikát adagolásával lehet fokozni, a növények általános ellenálló képességét erős gyökérzettel lehet támogatni – sorolták. A kártevők és kórokozók ellen gőzerővel kutatják a biológiai megoldásokat, de még egy jó ideig szükség lesz a hagyományos növényvédő szerek és biológiai megoldások kombinációjára. A Kwizda Garden arra törekszik, hogy szélesítse kereskedelmi csatornáit és a kiszerelési egységeket, növelje a biológiai termékportfólióját, és még nagyobb hangsúlyt fektessen a tápanyag-hasznosulás javítására, illetve az éghajlatváltozás kezelésére.

SZERZŐ: GÖNCZI KRISZTINA